Un numar de 43 de instante s-au pronuntat in favoarea revocarii judecatorului Cristi Danilet din Consiliului Superior al Magistraturii, 538 de judecatori au votat pentru indepartarea acestuia din CSM, 110 impotriva si 63 s-au abtinut, ceea ce ridica problema legitimitatii sale in forul magistratilor.

"In urma declansarii procedurii de revocare a judecatorului Cristi Vasilica Danilt din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Judecatoria Rm. Valcea a centralizat, pana la acest moment, hotararile adunarilor generale din 60 de instante din intreaga tara, operatiunea de centralizare continuand", se arata intr-un comunicat remis, sambata, agentiei MEDIAFAX, de catre Judecatoria Rm. Valcea, prima instanta care a votat pentru revocarea judecatorului din CSM.

Astfel, din 711 judecatori, 538 au votat pentru revocarea lui Danilet, 110 impotriva acestui demers, iar 63 s-au abtinut.

"Aceste rezultate provizorii tin sa atraga atentia asupra legitimitatii reprezentarii, in contrapondere cu opiniile regretabile ale unor membri CSM vizati de revocare, privind caracterul «izolat» ori «emotional» al nemultumirii corpului de magistrati", se arata in comunicat citat, transmite MEDIAFAX.

Sursa citata reaminteste ca, potrivit legii, nu numarul de judecatori conteaza in procedura revocarii, ci numarul de instante judecatoresti.

In acest sens, arata Judecatoria Rm. Valcea, un numar de 43 de instante s-au pronuntat in favoarea revocarii lui Danilet, iar 17 nu au aderat la propunere, sapte dintre acestea votand impotriva revocarii, iar zece au constatat neintrunirea numarului de voturi.

Luni, 7 ianuarie 2013, Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Judecatoriei Ramnicu Valcea, hotarand revocarea domnului judecator Cristi Vasilica Danilet, membru ales din partea judecatoriilor in Consiliul Superior al Magistraturii, a declansat procedura de revocare a acestuia, in conditiile art. 55 alin. 4 din legea 317/2004.

Potrivit legii, un membru ales in CSM poate fi revocat la cererea majoritatii instantelor pe care le reprezinta, acestea hotarand cu doua treimi din randul judecatorilor in functie.

Citeste si:
Claudiu Năsui (USR): Guvernul vrea să cumpere tăcerea judecătorilor...
Claudiu Năsui (USR): Guvernul...

Adunarea Generala a Judecatorilor a considerat ca Danilet "si-a exercitat in mod necorespunzator atributiile incredintate prin alegerea sa ca membru al Consiliului, participand activ la o procedura netransparenta de alegere a conducerii Consiliului in contra celor insusite in proiectul de candidatura".

Totodata, Adunarea Generala a Judecatorilor a stabilit ca pozitiile publice exprimate recent de Danilet au lasat unui observator obiectiv "impresia implicarii mai degraba in alte scopuri, fara a fi singurul, cel al promovarii propriei sale imagini, decat a intereselor judecatorilor romani".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.