Cei peste un milion de romani care muncesc in Italia pot fi ajutati gratuit sa beneficieze de asigurari sociale, acorduri colective sau pensii.

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat joi, la semnarea acordului, ca beneficiarii directi ai acestei colaborari sunt cei aproximativ un milion de romani care muncesc si traiesc in Italia si care, in urma acestui parteneriat, pot beneficia, in materie de asigurari sociale, de acorduri colective si alte surse legale de drepturi, emise de catre administratii si organisme publice sau de organisme de gestionare a fondurilor de pensii.

"Acordul asigura asistenta pe langa institutiile oficiale din Italia si Romania, care sa permita, spre exemplu, ca cei care au ajuns la pensie in Italia sa primeasca pensie si pentru perioada lucrata in Romania. In principiu, se acorda asistenta, dar acordul este mult mai larg, dand posibilitatea de informare privind drepturile lucratorilor ca cetateni europeni. Acordul este bilateral, deci este valabil si pentru italienii care vin sa lucreze in Romania", a explicat Hossu.

Liderul sindical a mai spus ca acordul vizeaza si procedura de reinsertie a lucratorilor romani care doresc sa revina in Romania, precum si ajutoarele de care ei pot beneficia.

Vicepresedintele Patronato ACLI, Fabrizio Giuseppe Benvignati, a precizat ca, la nivelul UE, exista norme privind drepturile lucratorilor la asistenta sociala, insa lipseste coordonarea. "Suntem constienti ca fluxul de romani spre Italia s-a stabilizat, dar este o evolutie pe care si italienii au avut-o. In viitor, se va vorbi despre mobilitate, nu despre emigrare. Trebuie sa ne asiguram ca lucratorii vor beneficia de drepturi indiferent de tara in care se afla", a mai spus Benvignati.

El a mai adaugat ca acordul este important in contextul in care se estimeaza ca aproximativ 600.000 de romani care muncesc in Italia vor iesi la pensie in perioada 2020 - 2050. "E vorba despre o comunitate tanara", a mai precizat vicepresedintele Patronato ACLI.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Benvignati a adaugat ca principalele probleme cu care se confrunta lucratorii romani din Italia sunt contractele de munca, cei mai multi fiind nevoiti sa munceasca "la negru" sau "la gri". Potrivit lui Benvignati, romanii pot semnala, in baza acordului, inclusiv astfel de cazuri, dar a atras atentia ca acest lucru ar trebui facut dupa incheierea raporturilor de munca cu angajatorul pe care il reclama.

In plus, daca un roman da in judecata angajatorul si demonstreaza cu martori ca a lucrat in Italia "la negru", institutia care reglementeaza drepturile sociale in Italia ii acorda aceste drepturi pentru perioada in care acesta a lucrat, fara sa astepte plata angajatorului, potrivit MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.