Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, pe 19 ianuarie 2013, forma si continutul permiselor de conducere vor suferi o serie de modificari.

In cazul in care soferul sufera de anumite boli care ii pot afecta capacitatea de a conduce un automobil, mai multe informatii legate de afectiune vor aparea pe permis.

Potrivit avocatnet.ro, daca soferul poarta ochelari sau lentile de contact, daca utilizeaza un aparat auditiv sau daca foloseste proteze pentru unul sau mai multe dintre membre, permisul acestui va contine toate aceste informatii.

Mai mult de atat, pe document vor apararea si toate restrictiile speciale pe care detinatorul documentului trebuie sa le respecte, cum ar fi restrictie la calatoria pe timpul zilei (de exemplu: o ora dupa rasaritul soarelui si o ora inainte de apus), restrictie la calatoria pe o raza de ... km de la locul de resedinta a titularului sau doar in interiorul unui oras, in perimetrul unei zone/regiuni, conducere fara pasageri in habitaclul autovehiculului, etc.

Poate cea mai importanta modificare legata de reinnoirea permisului auto este obligativitatea efectuarii unei vizite medicale.

Conform avocatnet.ro, daca pana acum vizita medicala nu era obligatorie, noul Cod Rutier va conditiona reinnoirea permisului de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute.

Investigatiile pentru obtinerea permiselor auto se vor face doar in centrele medicale, policlinicile sau spitalele care au contract cu sistemul de asigurari.

Comisarul sef Mihai Enache de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor a explicat ca una dintre cele mai importante modificari aduse legii este legata de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani in cazul soferilor amatori, la fel ca si pana acum, si cinci ani in cazul profesionistilor, perioada in cazul acestora fiind redusa la jumatate.

Citeste si:
Care este schimbarea de care ai nevoie chiar acum în viața ta în...
Care este schimbarea de care...

"Perioada de valabilitate in cazul soferilor profesionisti, care pana acum era de zece ani, ca si in cazul amatorilor, a fost redusa la numai cinci ani", a precizat Enache, citat de MEDIAFAX.

Este posibil soferii sa se inghesuie sa-si preschimbe permisul pana pe 19 ianuarie, speriati de toate aceste schimbari.

Aproximativ 800 de aradeni au stat la cozi, luni, pentru a-si preschimba permisul auto, fiind de opt ori mai multi solicitanti decat in zilele obisnuite, astfel ca autoritatile au prelungit programul de lucru cu doua ore, pentru a prelua cat mai multe cereri, scrie romanialibera.ro.

Citeste mai multe despre modificarile Codului Rutier:

Citeste si:
Depășirea pe linie continuă ar putea fi permisă în anumite condiții
Noi modificări în Codul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.