Procurorul Oana Schmidt Haineala a fost aleasa, vineri, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, ea fiind pana in prezent vicepresedinte al institutiei.

Potrivit MEDIAFAX, Oana Schmidt Haineala a fost aleasa cu zece voturi, in timp ce contracandidatul ei, judecatorul Mircea Aron, a fost votat de opt membri CSM.

Haineala este primul procuror care devine presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Faptul ca un procuror isi depune candidatura pentru presedintia CSM in conditiile in care acest for are in componenta mai multi judecatori decat procurori a generat discutii in sistemul judiciar. Nu exista vreo interdictie prevazuta de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi presedinte al CSM.

Dupa alegerea presedintelui CSM urmeaza sa fie anuntate candidaturile pentru functia de vicepresedinte. Surse din magistratura sustin ca va fi doar candidatura Alinei Ghica la functia de vicepresedinte al CSM.

Oana Andrea Schmidt Haineala a fost, din ianuarie 2012, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar din ianuarie 2011 este membru ales in CSM, din partea parchetelor de pe langa tribunale, pentru un mandat de sase ani.

In perioada 15 iulie 2010 - 6 ianuarie 2011, Haineala a ocupat functia de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, cu grad de profesional de parchet de pe langa curtea de apel, iar din februarie pana in iulie 2010 a fost consilier al presedintelui Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor:

Haineala a mai ocupat si functia de consilier de stat in cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul Administratiei si Internelor, in perioada mai 2009 - februarie 2010, si a fost director al Directiei pentru Relatia cu Ministerul Public si de prevenire a criminalitatii si a coruptiei din Ministerul Justitiei.

Din august 2004 pana in mai 2008, Oana Andrea Schmidt Haineala a ocupat functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, anterior fiind procuror sef al Biroului de anchete speciale magistrati si politisti Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procuror in cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

Potrivit CV-ului, toate calificativele profesionale primite de Haineala au fost "foarte bine".

Oana Schmidt Haineala a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si a urmat cursuri postuniversitare de drept penal si criminologie la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, cursuri postuniversitare de management organizational la Universitatea din Bacau, cursuri de specializare pe tema "Studii privind securitatea nationala – Evaluarea informatiilor" la Colegiul Galillee, Israel.

De asemenea, Haineala a finalizat doua masterate in "Stiinte militare si informatii", la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" si in "Securitate si aparare nationala" la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I".

Citeste si:
Procurorul general al Ucrainei: Soldații ruși folosesc tot mai...
Procurorul general al...

Din anul 2011, Oana Schmidt Haineala este doctorand in Stiinte Militare si Informatii la Universitatea Nationala de Aparare Carol I".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.