Administratia Nationala de Meteorologie a dat o estimare sezoniera a valorilor termice si a precipitatiilor din primele trei luni ale anului viitor realizata de Centrulu European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Potrivit ANM, estimarile au un grad de realizare de aproximativ 60%.

ANM estimeaza ca in prima luna a anului, temperaturile medii lunare se vor situa in limite apropiate de normele climatologice in majoritatea regiunilor, exceptand sud-estul, sudul si vestul tarii unde local vor fi posibile valori termice peste mediile multianuale. Potrivit ANM, media multianuala a lunii ianuarie in Romania (1961-1990) este de -3.1 grade Celsius.

Cantitatile lunare de precipitatii vor inregistra valori apropiate de normele climatologice pe aproape intreg teritoriul.

In februarie, regimul termic mediu lunar al aerului va prezenta in general valori apropiate de mediile climatologice in majoritatea zonelor, local in sud-estul si sudul tarii fiind posibile temperaturi mai ridicate decat in mod obisnuit. Va ploua in majoritatea regiunilor, exceptie facand sud-vestul si nordul tarii unde cantitatile lunare de precipitatii se pot situa sub valorile normale.

In martie, temperaturile medii lunare vor prezenta in general valori apropiate de normele climatologice pe aproape intreg teritoriul, exceptand vestul, sud-vestul si nord-vestul tarii, unde local valorile termice pot fi sub cele normale.

ANM avertizeaza ca ploile se pot situa peste normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului, doar in sud-estul tarii fiind posibile cantitati apropiate de mediile multianuale.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.