In Romania, peste trei sferturi dintre absolventii de bacalaureat incep imediat studiile universitare, doua treimi dintre ei sunt fete, iar studentii romani care urmeaza un masterat dedica studiului cel mai redus numar de ore.

Raportul elaborat de Eurostudent arata ca studentul roman este cel mai sarac dintre europeni, iar departarea de familie nu este un motiv care sa-l impiedice sa plece la studii in strainatate, scrie evz.ro.

Romania, Franta, Italia si Polonia sunt tarile care inregistreaza cei mai multi studenti care incep studiile universitare. La polul opus gasim Danemarca, unde trei sferturi dintre ei fac o pauza dupa liceu, intrucat sistemul educativ danez privilegiaza experientele extrascolare.

Studentii europeni se diferentiaza si in functie de nivelul lor de trai. Daca cei mai saraci sunt romanii, care cheltuie circa 600 de euro pe luna, potrivit acestui raport, cei mai instariti sunt elvetienii, ei avand un buget mediu lunar de 1.500 de euro. Britanicii sunt cei mai batrani studenti, 23% dintre ei avand peste 30 de ani, cei mai tineri fiind francezii, a caror medie de varsta este de 21,6 ani.

Timp petrecut pentru studiu
- Francezii: 31 de ore de studiu;
- Italieni 38 de ore de studiu.

Autorii studiului explica aceasta situatie in cazul italienilor prin faptul ca 76% dintre cei care au varsta sub 25 de ani continua sa locuiasca impreuna cu parintii, 90% dintre ei nefiind deranjati de aceasta situatie. In ceea ce priveste modalitatile de cazare, studentii francezii sunt cei mai individualisti, numai 12% dintre ei acceptand sa imparta spatiul locativ cu altcineva.

Motivul care ii determina pe studenti sa renunte la studiile in alte tari este cel mai frecvent departarea de cei apropiati, exceptiile fiind studentii din Romania, Danemarca si Suedia, care se arata mai putin influentati de acest factor.

Studiul s-a desfasurat pe baza unei anchete intreprinse in campusurile universitare din 25 de state.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.