Romii din Romania ar trebui sa se organizeze mai bine din punct de vedere politic, asa cum au facut persoanele de culoare in Statele Unite, pentru a pune capat discriminarii.

"Este foarte descurajant sa vezi situatia romilor. Am crescut in sudul Statelor Unite si am vazut exact aceleasi lucruri in cazul afroamericanilor, care erau marginalizati si discriminati" de populatia majoritara, a declarat Mark Gitenstein intr-un interviu acordat AFP inaintea incheierii mandatului.

Romania numara 620.000 de romi, potrivit recensamantului oficial, si doua milioane, potrivit organizatiilor neguvernamentale, scrie MEDIAFAX.

Daca au fost facute progrese in termeni de scolarizare, ei continua sa suporte discriminari in special in termeni de locuri de munca si locuinta.

"Romii vor trebui sa se organizeze pentru a exercita mai multa putere politica (...), altfel nimeni nu trateaza aceste probleme", apreciaza Gitenstein, subliniind dificultatile unei populatii mentinute in sclavie pana in 1856.

Ameliorarea situatiei romilor a fost aproape absenta din campania electorala pentru alegerile legislative, care s-a incheiat saptamana trecuta.

Totusi, "este una dintre cele mai mari provocari careia Romania trebuie sa ii faca fata", potrivit lui Gitenstein.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.