In 2004, in Romania, rata migratiei nete (numarul de imigranti raportat la cel de emigranti) a fost de - 0,5 la mia de locuitori, reprezentand o crestere progresiva, in ultimii trei ani, a romanilor care pleaca afara, potrivit Raportului comprehensiv de monitorizare privind Romania pentru anul 2005. Dar, fata de anii 1995 si 1996, cand se inregistra o valoare de - 0,9, aceasta reprezinta o scadere importanta, se arata in raportul citat.

Potrivit raportului Organizatiei Internationale pentru Migratie, "Migratia globala 2005, Costuri si beneficii ale Migratiei Internationale", in prezent, 730.000 de cetateni (cu acte in regula...) din noilor state membre ale Uniunii Europene si din Romania, Bulgaria si Croatia sunt angajati in cele 15 state initiale ale UE, iar alti 300.000 lucreaza ca sezonieri. De asemenea, datorita beneficierii de catre noile state membre de fonduri importante din partea Uniunii Europene pentru proiecte de infrastructura si mediu, se vor crea noi locuri de munca, ce se estimeaza ca vor fi ocupate de imigranti din Romania, Ucraina si Bulgaria.

Numai ca Romania este si printre principalele tari de provenienta ale victimelor traficului de fiinte umane, alaturi de Republica Moldova,Ucraina, Belarus si Bulgaria. Cele mai multe victime provenind din Romania au intre 18-24 ani (64,71%), au absolvit doar scoala primara (26,43%) si sunt necasatorite (66,86%). Recrutorii lor sunt in majoritate barbati, atat persoane necunoscute (47,57%), cat si prieteni (25,57%), iar ca tip de exploatare, predomina cea sexuala (79%), urmata de munca fortata (5,71%) si altele (15,14%).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.