Autoritatea de reglementare in telecom, ANCOM, a prelungit cu un an, pana la 31 decembrie 2013, obligatia Postei Romane de a furniza servicii in toate localitatile din Romania, scrie MEDIAFAX.

"Autoritatea a facut ultimul pas catre liberalizarea totala a pietei serviciilor postale prin discutarea a doua decizii cu reprezentantii industriei de profil (...). Principalele modificari pe care cele doua decizii ANCOM le vor aduce cadrului de reglementare sunt prelungirea cu un an a calitatii de furnizor de serviciu universal a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), eliminarea dreptului rezervat acesteia asupra furnizarii anumitor servicii, precum si stabilirea unui nou mecanism de compensare a eventualelor pierderi inregistrate de furnizor ca urmare a indeplinirii obligatiilor de serviciu universal", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Astfel, dupa 31 decembrie 2012, cand expira dreptul exclusiv al CNPR de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, a caror greutate este mai mica de 50 de grame si al caror tarif este mai mic de 2 lei, orice furnizor de servicii postale va avea dreptul de a furniza acest tip de servicii.

In acelasi timp, calitatea de furnizor de serviciu universal a CNPR se extinde cu un an, respectiv pana la data de 31 decembrie 2013.

De asemenea, ANCOM a stabilit un nou mecanism de finantare a furnizarii serviciului universal, respectiv compensarea costului net prin intermediul unui fond de serviciu universal. Costul net al furnizarii serviciului universal reprezinta pierderile inregistrate de furnizorul de serviciu universal ca urmare a indeplinirii obligatiilor ce ii revin in aceasta calitate.

Printre aceste obligatii se numara si cea de a asigura, in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei, cel putin o colectare de la fiecare punct de acces si cel putin o livrare la locuinta fiecarei persoane fizice si la sediul fiecarei persoane juridice, in fiecare zi lucratoare, dar nu mai putin de 5 zile pe saptamana, la aceleasi tarife, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde cantitatea de corespondenta este mica.

Citeste si:
Reducere de 50% pentru facturile la energie. Cine beneficiază de...
Reducere de 50% pentru...

Compensarea costului net rezultat in urma furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal se va realiza doar la cererea furnizorului de serviciu universal si va fi finantata prin intermediul unui fond de serviciu universal ce va fi administrat de ANCOM.

Furnizorul de serviciu universal va transmite ANCOM o situatie privind costurile, veniturile si capitalul angajat pentru furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal, certificata de un auditor independent.

Liberalizarea pietei serviciilor postale presupune eliminarea in totalitate a drepturilor exclusive si speciale acordate pentru furnizarea de servicii postale, inclusiv a drepturilor rezervate in prezent furnizorului de serviciu universal. Acest lucru va stimula concurenta in acest sector, in beneficiul utilizatorilor de servicii postale.

Citeste si:
Zelenski:„Aproximativ 2.000 de localităţi mai trebuie eliberate de...
Zelenski: „Aproximativ 2.000...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.