In conditiile in care un pachet de cinci zile de Craciun sau Anul Nou costa, la patru stele, aproximativ 1.000 de euro la Sinaia, Predeal sau Poiana Brasov, se pune firesc intrebarea "de ce aceste hoteluri nu raman goale?". Ce ii face pe unii turisti romani sa prefere destinatiile montane autohtone in care, in aceasta perioada, tarifele sunt triplate? Cu 1.000 de euro pleci bine-mersi la plaja in cele mai exotice destinatii, ori la schi si snow-board in cele mai exclusiviste statiuni vest-europene. Cu toate acestea, pachetele scumpe de Sarbatori s-au epuizat inca de acum o luna...

Numarul mic de locuri de cazare ar fi unul dintre motive. Cu maximum 10-12.000 de locuri, hotelurile din Sinaia, Predeal, Poiana Brasov si zona Bran-Moeciu nu au probleme in a-si asigura un grad maxim de umplere in perioada Sarbatorilor. De aceea urca si tarifele, de cele mai multe ori intr-un mod ametitor: oricum, clienti se vor gasi...

Sinaia aduna vreo 5.000 de locuri de cazare (doar in hoteluri), Predealul si Poiana Brasov au fiecare cate 2.500, iar vilele, pensiunile si minihotelurile din Bran si Moeciu abia strang un total de 5.000. In plus, din tot acest numar de locuri discutam doar despre cele care depasesc gradul de confort de patru stele. Sunt ceva mai multe in Sinaia, si doar cateva astfel de locuri in Predeal si Poiana. Totusi, ce ii face pe oameni sa prefere muntele romanesc unor destinatii externe mai ieftine?

Alin Burcea, presedintele uneia dintre cele mai mari agentii de turism, gaseste una dintre explicatii: variatia. Turistii cu bani au fost deja, ani la rand, in cele mai diverse si exotice statiuni din strainatate, si vara, si iarna. Asa ca "anul acesta mergem la noi, in Poiana!". Pentru acesti turisti nu banul conteaza, ci distractia. Pentru o excursie externa este mai greu sa formezi un grup de prieteni, o "gasca".

Sarbatorirea Craciunului si a Revelionului nu este, de altfel, un demers turistic, ci o lunga petrecere, de trei-cinci-sapte zile! Nimeni nu vrea drumetii, vizite la muzee si monumente ori cunoasterea traditiilor populare, ci doar mese peste mese si sprituri prelungite, survenite, cel mult, unor epuizante partide de schi. Drept urmare, se strang vreo zece familii de prieteni, rude, colegi si vecini si stiu sigur ca vor putea petrece impreuna in fiecare seara, inconjurati de mirosul zapezii, al brazilor si al nelipsitului gratar...

Pe de alta parte, mai spune Alin Burcea, turistii care isi permit tarife de 1.000 de euro per pachet de persoana sunt, cu precadere, oameni de afaceri foarte ocupati. Concentrati fiind sa faca bani, nu mai au timp sa isi organizeze cheltuirea lor... Pe ultima suta de metri cumpara, la ce pret gasesc, o minivacanta la munte - dar aproape de Bucuresti. Nu se stie ce apare, ce se poate intampla, si atunci au siguranta ca se pot arunca in masina pentru a ajunge rapid la birou sau unde e nevoie. Nu este vorba, insa, de oamenii de afaceri foarte, foarte bogati. Acestia au de altfel mai mult timp la dispozitie, in plus isi au propriile vile la munte si nu sunt nevoiti sa "se amestece cu vulgul"...

O alta explicatie a fenomenului este adusa de Marius Nicolai, viceprimarul Sinaiei. El atrage atentia asupra faptului ca marile hoteluri si-au imbunatatit foarte mult, in ultimii ani, dotarile si serviciile, depasind de multe ori standardele internationale impuse pentru numarul respectiv de stele. Un hotel de patru stele din Sinaia chiar are patru stele, spre deosebire de cele din Grecia, Egipt, Tunisia sau Spania, unde totul este dozat la minim. Bineinteles, tarifele de Sarbatori in Romania sunt in continuare mult exagerate, dar macar nu ai surprize in ce priveste confortul, curatenia, varietatea si calitatea meniului, facilitatile suplimentare.

Pe de alta parte, in vile, minihoteluri si pensiuni de lux s-au format, de-a lungul anilor, obisnuinte si prietenii durabile intre gazde si oaspeti. De multe ori Revelionul este sarbatorit impreuna, la aceeasi masa, copiii turistilor au si ei prieteni intre localnici, totul este mai comod calculand si riscurile presupuse de cautarea unei locatii noi. In hotelurile mari, in acelasi timp, chiar daca nu cunosti pe nimeni toti sunt romani si sarbatoresc in acelasi fel cu tine, si noi amicitii se pot inchega, explica primarul Predealului, Mihai Vestea.

Sub protectia anonimatului, directorul unui hotel de lux din Poiana Brasov ne-a dezvaluit o alta categorie de romani care vin cu regularitate de Revelion. Este vorba despre romanii "gri", care traiesc la limita legalitatii, si care, desi au averi imense, nu sunt obisnuiti sa lucreze cu agentiile de turism. Multi dintre acestia au interdictii in anumite tari ori se afla sub cercetare si nu pot parasi Romania. Totusi, romanii din aceasta categorie constituie procente insignifiante din total.

Nu in ultimul rand, motivele care ii fac pe unii romani sa viziteze cu incapatanare Sinaia si Poiana de Revelion au explicatii psihologice. Multi dintre proaspat imbogatitii Romaniei - explica psihologul Mihaela Dinu - nu stiu ce le ofera o excursie in strainatate si le vine foarte greu sa se dezbare de inertia vacantelor petrecute pe plan local. Desi au posibilitatea de a-si oferi mici extravagante, ei prefera sa cheltuiasca gramada de bani in Romania, pentru ca "merg la sigur"...

Acesti oameni nu au incredere decat in membrii familiei ori in prietenii foarte apropiati care au fost in strainatate si le pot garanta ca acolo e mai bine, mai ieftin, deseori mai interesant decat la noi. Acestui tip de personalitate i se adauga, potrivit aceluiasi psiholog, cel traditionalist. Sunt romani care pur si simplu nu concep sa petreaca Sarbatorile fara porc, sarmale, carnati, tuica si vin fiert, cozonac.

Constantenii tanjesc dupa aerul de munte

In topul turistilor de pe Valea Prahovei si din judetul Brasov cei mai numerosi sunt, de departe, bucurestenii. Insa, pe locul imediat urmator vin cu sarg locuitorii judetului Constanta. Explicatia simpla este ca, satui de Litoral, acestia isi ofera, macar cu ocazia Sarbatorilor de iarna, rasfatul unei minivacante la munte. Nu trebuie uitat insa ca aceasta vacanta este foarte scumpa, iar in Constanta sunt deja foarte multi oameni bogati.

Romania este Occident pentru ucraineni si rusi

Turistii straini care vin in Romania de Sarbatori constituie, din totalul vizitatorilor pe Valea Prahovei si in judetul Brasov, un neglijabil 5%. Potrivit marilor agentii de turism, cei mai multi sunt estici (ucraineni, moldoveni si rusi), care isi permit vacante prelungite "in Vest" si sarbatoresc in Romania si Anul Nou potrivit calendarului vechi. Vin de asemenea multi evrei, greci si ciprioti, atrasi de farmecul muntilor si al zapezii, si mai putin de ocazia Sarbatorilor de iarna. Turistii occidentali care vor sa cunoasca traditiile romanesti aleg cu totul alte destinatii, mult mai autentice si bogate in obiceiuri. Bucovina, Maramuresul si Tara Motilor sunt destinatiile preferate ale turistilor din Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.