Romania ocupa ultimele locuri in Uniunea Europeana privind cheltuielile pentru ingrijiri medicale si medicamente, ceea ce se reflecta in speranta de viata, cu cinci ani mai mica decat media europeana, scrie MEDIAFAX.

La conferinta Mediafax Talks about Health Reform, organizata de agentia de presa Mediafax si ARPIM, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, au participat, din partea Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), vicepresedintele Efthymios Papataxiarchis si Sorin Popescu, sef grup comunicare.

Potrivit lui Sorin Popescu, desi in Romania se afla 3,6% din populatia Europei, cheltuielile pentru medicamentele din tara reprezinta doar unu la suta din cele europene, ceea ce inseamna ca "suntem subtratati".

El a sustinut ca Romania este pe ultimele locuri in UE in ceea ce priveste cheltuielile pentru ingrijiri medicale si medicamente, care sunt direct proportionale cu speranta de viata, precizand ca desi romanii traiesc cu 13 ani mai mult decat in anii '70, ei mor cu cinci ani mai repede decat, in medie, europenii.

Popescu a adaugat ca pentru "a ajunge in Europa" in 2020, Romania trebuie sa aloce cel putin cinci la suta din PIB pentru Sanatate in 2013
.

Tot din 2013, taxa clawback ar trebui transformata dintr-un instrument care pune in pericol existenta medicamentelor pe piata, intr-unul care garanteaza existenta acestora, a mai aratat Popescu, propunand ca producatorii sa nu mai plateasca taxa pe marjele de farmacie si distributie, bugetul alocat sa fie egal cu consumul anului precedent, iar pacientii sa nu mai riste sa ramana fara medicamente prin excluderea acestora de pe lista de compensate pentru neplata taxei.

Sorin Popescu a mentionat ca un studiu Avangarde recent arata ca al doilea motiv de ingrijorare al romanilor, dupa locul de munca, este sanatatea, invocata de 35 la suta dintre respondenti.

La randul lui, Efthymios Papataxiarchis a aratat, la conferinta Mediafax Talks about Health Reform, ca investitiile mici in sanatate se traduc prin pierderi mari. Astfel, Romania pierde aproximativ 18,6 miliarde de euro - reprezentand 15 la suta din PIB-ul pe 2010 - pe termen mediu si lung, din cauza starii de sanatate precare a populatiei. Daca starea de sanatate a populatiei ar fi la nivelul mediei UE, Romania ar castiga 6,7 miliarde de euro.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.