Cardul national de sanatate ar putea fi folosit de pensionari si la plata transportului in comun, a anuntat, luni, medicul sef al CNAS, Marius Filip, citat de MEDIAFAX.

Cardul National de Sanatate, a carui elaborare a inceput experimental pe loturi mici, ar putea fi folosit si de categoriile exceptate de la plata transportului in comun, pentru validarea calatoriei, a anuntat, luni, medicul sef al CNAS, Marius Filip, la conferinta Mediafax Talks about Health Reform.

"Primele carduri au fost elaborate in cadrul proiectului pilot care a inceput la Arad. Este vorba despre aproximativ 300 de bucati. Un al doilea pilot, pentru care vor fi elaborate aproximativ 100.000 de carduri, va fi utilizat in centrele de dializa, iar daca sistemul functioneaza bine, dupa 1 ianuarie 2013 va incepe elaborarea a un milion de carduri pe luna", a spus Marius Filip la conferinta Mediafax Talks about Health Reform.

Filip a tinut sa precizeze ca exista o solicitare de la Ministerul Transporturilor potrivit careia toate persoanele exceptate de la plata transportului in comun sa poata validate calatoria folosind cardul de sanatate la urcarea in mijloacele de transport.

Medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a precizat ca activitatea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) a fost reluata luni dimineata, dupa ce aceasta a fost oprita in 22 noiembrie.

Cardul national de sanatate va fi testat mai intai in judetul Arad, urmand ca, in functie de rezultate, sa fi introdus, din 2013, la nivel national.

Distribuirea primului milion de carduri nationale de sanatate era anuntata pentru septembrie, cu o intarziere de cinci ani, inscriptionarea unor date, cum ar fi grupa sanguina, bolile cu risc vital si acceptul pentru donarea de organe fiind realizata doar cu acordul scris al posesorului.

Cardul national de sanatate va fi valabil cinci ani de la data emiterii. Pentru cardurile emise pana la 31 decembrie 2012, data emiterii se considera a fi 1 ianuarie 2013.

Medicul de familie este cel care va inscriptiona si va activa pe cip datele medicale pentru care pacientul isi da acordul. Tot pe cip se va putea trece si numarul de contact al unei persoane, in caz de urgenta. Valoarea unui card este doi euro, banii fiind platiti de Ministerul Sanatatii. Cei care pierd cardul vor fi obligati sa achite contravaloarea acestuia, daca solicita un nou document.

Citeste si:
Liber la vacanțe! Țările din Europa care au renunțat la...
Liber la vacanțe! Țările din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.