Sistemul sanitar trebuie sa aleaga acel tip de asigurare de sanatate care i se potriveste cel mai bine, iar Romania are voie sa faca greselile ei, dar nu sa le repete pe ale altora, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Raed Arafat, la o dezbatere privind asigurarile mutuale de sanatate.

"Este foarte bine ca Ambasada Frantei si Ambasada Belgiei ne-au pus la dispozitie experienta lor ca sa vedem care este partea pozitiva si partea negativa a acestui tip de asigurari, asigurarile mutuale. Pentru ca Romania are nevoie sa faca greselile ei, dar nu sa repete greselile altora. Noi trebuie sa vedem ce se intampla in alte parti pentru ca sa evitam alte greseli pe care ei le recunosc si ni le spun", a precizat ministrul Sanatatii, potrivit MEDIAFAX.

Intrebat daca introducerea asigurarilor mutuale de sanatate va afecta sistemul medical de urgenta, ministrul a negat.

"Nu are cum sa fie afectat pentru ca sistemul de urgenta oricum este in mare parte la bugetul de stat. Acum avem intentia sa trecem si serviciul de ambulanta la bugetul de stat", a mai spus ministrul Sanatatii.

El a spus ca trecerea serviciului de ambulanta de la Casa de Asigurari de Sanatate la Ministerul Sanatatii se va face in schimbul unor programe de care va raspunde Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate.

"In schimbul preluarii la MS a serviciului de ambulanta, Casa va prelua anumite programe pe care este valida sa le preia. Nu exista niciun impact asupra sistemului de urgenta, aparitia acestor asigurari mutuale, dar problema nu este numai a privi sistemul de urgenta, ci a privi intregul sistem", a mai spus Arafat.

Intrebat al carui model de sanatate este adeptul, Arafat a spus ca acum al niciunui model.

"Pot sa va spun ca la momentul actual nu sunt adeptul niciunui model pentru ca nu avem toate datele. Asteptam concluziile, astazi avem chiar o intalnire la Ambasada Frantei pe aceasta tema. Nu pot sa spun ca sunt adeptul unui model sau al altuia. Cel mai probabil voi fi adeptul unui model care aduna mai multe aspecte pozitive din cel putin alte doua-trei modele", a conchis ministrul Sanatatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.