Romancele cu venituri si educatie medii si superioare, din orasele mari ale tarii, au primul copil in medie la 29 de ani, potrivit unui studiu GfK.

Sondajul a fost realizat de GfK, la cererea MedLife, in randul femeilor insarcinate sau cu copii in varsta de maxim 3 ani, din orasele mari ale tarii, cu peste 200.000 locuitori, cu venituri medii si peste medie si educatie medie si superioara, scrie MEDIAFAX.

Potrivit studiului, 29 de ani este varsta medie la care romancele din orasele mari ale tarii, cu venituri si educatie medii si peste medie, au primul copil.

Spre comparatie, un studiu realizat de Institutul National de Statistica in 2009 arata ca la nivel national, incluzand zonele rurale, varsta medie la care femeile decid sa nasca primul copil este 27 de ani.

Procentul femeilor din orasele mari, cu venituri si educatie medii si peste medie, care au nascut in ultimii trei ani in privat, este de 15% in timp ce in prezent, 32% aleg sa nasca intr-o maternitate privata.

Intrebate care sunt cele mai importante motive pentru care aleg o maternitate privata, cele mai multe respondente au considerat confortul ca fiind cel mai important criteriu (21%), urmat de igiena (18%), medicul care le urmareste sarcina (16%) si echipamentele moderne (12%).

In ceea ce priveste modalitatea de a naste, studiul arata ca 55% dintre femeile care raman insarcinate ar alege nasterea naturala, insa pe masura ce se apropie momentul nasterii procentul tinde sa se modifice in favoarea nasterii prin operatie cezariana.

Astfel, dintre femeile sub 30 de ani, 41% aleg nasterea naturala si 59% prefera nasterea prin cezariana. Dupa 30 de ani procentul de nasteri prin operatie cezariana creste substantial si ajunge pana la 82% in cazul femeilor de peste 35 de ani.

Principalul motiv pentru care romancele aleg sa nasca prin operatie cezariana este teama de durere, mentionata de 84% din femeile participante la studiu.

Studiul a fost realizat in luna octombrie pe un esantion de peste 200 de femei, dintre care 25%- femei insarcinate - si 75% - femei cu copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.