Agentiile acuza preotii ca organizeaza ilegal pelerinaje externe, cu profit de 4.000 euro pe excursie.

"Am cerut o intalnire oficiala la Patriarhie sa le explicam problema. Sunt preoti care organizeaza pelerinaje in Israel, si acest lucru este ilegal. Conform legislatiei romanesti, nu ai voie sa faci rezervari de servicii turistice si excursii daca nu ai licenta de agentie de turism", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele ANAT, Corina Martin.

Ea spune ca pelerinajele ilegale, facute de preoti, sunt o afacere de milioane de euro. Potrivit datelor ANAT, numarul turistilor care au vizitat anul trecut Israelul a trecut de 44.000, iar cheltuiala medie pe turist a fost de peste 600 de euro.

Majoritatea turistilor aleg pelerinajele la Zidul Plangerii, Mormantul Sfant, Biserica Sfanta Ana, Drumul Crucii, Golgota, Muntele Maslinilor, Gradina Ghetsimani, Bethleem, Marea Moarta, Qumran, Eilat, Muntele Sinai si Manastirea Sfanta Ecaterina.

Agentia Patriarhiei, Basilica Travel, a avut anul trecut venituri de aproximativ 100.000 de euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, afirma ca mii de pelerini merg anual in Israel prin Basilica Travel. Insa la tarifele de peste 600 de euro, afisate pe site-ul agentiei, pentru un pelerinaj in Israel agentia ar trebui sa aiba venituri de minim 600.000 de euro pentru cel putin 1.000 de pelerini.

Un preot castiga, in medie, 100 de euro de la fiecare enorias pe excursie, care costa 600-700 de euro, iar un grup are, in general, 40 de persoane, ceea ce reprezinta profit de 4.000 de euro de preot pentru un pelerinaj, sustine Alin Burcea, presedintele ANAT.

El afirma ca exista sute de preoti care organizeaza ilegal excursii in Israel, incaseaza banii numerar si, "evident, dau bani mai departe".

Citeste si:
De ce va investi Ungaria 100 de milioane de euro în turismul din...
Ungaria va investi 100 de...

Daca prin agentii pachetul de o saptamana in Israel costa circa 600 de euro de persoana, incluzand transport cu avionul si cazare, preotii vand in general excursia cu peste 700 de euro. Asta inseamna ca preotii incaseaza de la cei 30.000 de pelerini peste 21 de milioane de euro, dintre care, potrivit lui Burcea, profitul obtinut este de 3 milioane de euro.

"Exista si centre de pelerinaj, care nu au licenta, brevet, dar fac inscrieri. Nu ar fi o problema daca ar face totul benevol, daca ar dormi oamenii la centrul romanesc din Israel si daca excursia ar costa 350 de euro, cu taxe. Evident, nu este asa", a spus Burcea.

Corina Martin acuza statul roman ca nu intervine pentru a stopa evaziunea facuta de preoti si spune ca asa-numitele "centre de pelerinaj" care s-au deschis in mai multe orase din tara sunt de fapt agentii de turism care functioneaza fara licenta.

Citeste si:
Patriarhul Kirill cere preoților să se implice mai mult în campania...
Patriarhul Kirill cere...

Cu toate acestea, sunt voci din turism care sustin ca o mare parte a pelerinilor care ajung in Israel nu ar intra niciodata sa cumpere bilete din agentiile de turism si ca doar preotii sunt cei care ii pot convinge si le pot inspira incredere sa calatoreasca in afara tarii.

Parintele Constantin Stoica spune ca afirmatiile agentiilor sunt fanteziste si ca nu exista preoti care sa organizeze singuri excursii. Parintele face referire la hotararea nr. 2080 din 3 martie 2010 a Permanentei Consiliului Eparhial a Arhiepiscopiei Bucurestilor, prin care au fost interzise pelerinajele in strainatate, organizate in mod individual de catre preoti si monahi.

Corina Martin spune, insa, ca chiar daca o astfel de hotarare a fost luata, preotii nu o respecta si continua sa organizeze excursii pe cont propriu. Totodata, sefa ANAT afirma ca nu stie de o alta agentie a Bisericii care sa aiba licenta de functionare, cu exceptia Basilica Travel.

Citeste si:
Peste 50.000 de turiști au sărbătorit 1 Mai pe litoralul românesc
Peste 50.000 de turiști au...

Burcea spune insa ca agentiile de turism nu au nicio problema cu Basilica.

Parintele Stoica a adaugat ca Patriarhia Romana a infiintat birouri de pelerinaje respectand legislatia in vigoare pentru a veni in intampinarea dorintei unui numar tot mai mare de credinciosi de a merge in pelerinaj la locurile sfinte crestine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.