Ministerul Sanatatii a inceput evaluarea a 150 de molecule de medicamente inovative neiesite de sub patent, pentru introducerea lor pe lista de compensate, scrie MEDIAFAX.

84 dintre acestea sunt produse noi, iar restul, deja existente, ar putea fi utilizate pentru un spectru de boli mai larg. Anuntul a fost facut, vineri, de catre secretarul de stat Alexandru Rafila, la intalnirea pe care a avut-o vineri la sediul Ministerului Sanatatii (MS) cu reprezentanti ai producatorilor de medicamente.

"Dorim introducerea pe lista de compensate a unor medicamente noi, inovative, printr-o procedura rapida, intrucat in ultimii cinci ani nu a intrat pe lista nicun produs nou. In acest moment, evaluam aceste medicamente si posibilitatea ca acestea sa intre pe lista de compensate la o anumita valoare. (...) Ce ne dorim noi este sa dam acces unui numar cat mai mare de pacienti la aceste medicamente", a declarat secretarul de stat.

Potrivit secretarului de stat, primele molecule noi ar putea intra pe listele de compensate de anul viitor, iar modificarea listelor va fi facuta trimestrial.

In Romania sunt compensate medicamente de 6,415 milioane lei, ceea ce reprezinta 60% din totalul celor eliberate pe baza de prescriptie, iar daca lista ar fi actualizata cu tratamentele noi care sunt in asteptare de mai bine de cinci ani, cheltuielile ar creste cu 1,5%, potrivit unui studiu Cegedim dat publicitatii la sfarsitul lunii octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.