Gruparea Stan-Ruse, care a fraudat statul cu 22 de milioane de euro, facea declaratii false care nu puteau fi autentificate de catre bani.

Gruparea Stan-Ruse declara cifre de afaceri, profituri de milioane, numar mare de angajati, operatiuni care atestau plata obligatiilor aferente, dar care in realitate nu erau achitate, functionarii bancari neputand sa verifice autenticitatea acestor date prin aplicatiile la care au acces bancile.

Procurorii DIICOT arata in referatul prin care cer instantei arestarea preventiva a 33 de persoane, document obtinut de MEDIAFAX, ca gruparea Stan-Ruse avea "grija" sa declare toate datele false la administratiile financiare, iar cu ocazia verificarilor efectuate de angajatii bancilor, pe site-ul ANAF sa rezulte ca aceste situatii corespund cu cele din actele prezentate.

"Ceea ce nu pot verifica functionarii bancari este autenticitatea acestor date. Prin aplicatiile la care au acces, bancile pot vedea declaratiile persoanelor juridice si atat", explica anchetatorii DIICOT in referatul prin care cer instantei arestarea preventiva a 33 de persoane retinute in dosarul bancherilor acuzati de inselaciune si spalare de bani, in care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.

Dosarul bancherilor: Liderii gruparii, legaturi cu functionari de rang inalt

Procurorii noteaza, in documentul citat, ca daca o societate comerciala isi declara o cifra de afaceri de un milion de euro, un profit de 300.000 de euro, 50 de angajati si contributiile aferente, "asta nu inseamna ca isi si achita obligatiile aferente, respectiv cota de impozit, TVA-ul incasat si contributiile pentru angajati".

Declaratiile reprezentau o etapa, iar veridicitate si plata obligatiilor aferente erau o alta etapa, au precizat procurorii DIICOT. Totodata, procurorii DIICOT au mentionat ca toate documentele depuse de catre membrii gruparii la unitatile bancare de la care au obtinut finantare "sunt intocmite dupa acelasi tipar, de catre aceeasi persoana".

Citeste interceptarile din Dosarul bancherilor pe wall-street.ro.

Citeste si:
Convorbiri interceptate ale unor soldați ruși: „Mai întâi civilii...
Convorbiri interceptate ale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.