Pot oare niste pastile sa estompeze amintirea unor evenimente traumatizante din viata noastra? Putem sterge pur si simplu cu buretele gesturi care ne-au durut sau ne-au socat? Putem alunga "vedeniile" catastrofelor naturale la care am fost martori fara voie? Regizorii de la Hollywood au imaginat deja o astfel de lume, fara amintiri dureroase, iar oamenii de stiinta americani vin sa sustina aceasta ipoteza! Ultimele cercetari arata ca e de ajuns sa luam un medicament obisnuit pentru inima si efectul e garantat.

In productia "Paycheck", Michael Jennings (Ben Affleck) este vanat, dar nu stie de ce. El este un fel de geniu in high-tech si lucreaza pentru diverse companii care il folosesc la proiecte speciale si secrete. Bine platit pentru munca lui, se astepta la un salariu cu 8 cifre pentru ultimul proiect la care a lucrat peste 3 ani. Dar in locul cecului asteptat, primeste un plic cu obiecte disparate si i se spune ca, de fapt, a fost de acord sa renunte la suma ce i se cuvenea. Cu memoria stearsa, Jennings nu gaseste metoda de a se apara pana cand descopera ca obiectele primite sunt legate de trecutul sau.

Atentate la Londra, atacuri teroriste in Egipt. In cursul acestui an lumea a fost cutremurata de stirile care au facut inconjurul planetei. Fotografiile ranitilor au fost prezentate de toata mass-media. Acum furtuna se potoleste usor, insa psihologii atrag atentia asupra faptului ca exista mai multe victime ale atacurilor decat informeaza comunicatele oficiale ale agentiilor de stiri. Nu este vorba doar despre persoanele care au suferit rani fizice, ci si de martorii atacurilor.

Mii de oameni sunt expusi unor tulburari legate de socul posttraumatic (PTSD - post-traumatic stress disorder). Ei pot fi ajutati, in opinia oamenilor de stiinta americani, de beta-blokere - medicamente folosite in tratarea hipertensiunii, a tulburarilor ritmului cardiac si a bolilor coronariene. Cercetarile sunt prezentate de revista "Nature".

Persoanele care sufera in prezent de PTSD sunt supuse in mod obisnuit unor sedinte de psihoterapie. Adesea, in timpul acestora, ele sunt puse sa-si aminteasca evenimentul traumatizant, iar apoi specialistii incearca sa il anuleze prin ganduri despre cele mai fericite momente ale vietii. Problema este ca aceasta terapie nu da roade intr-o treime din cazuri, mai ales in situatia in care persoanele au fost victime ale unui viol sau unei agresiuni sexuale. Atunci ele sunt foarte greu de convins sa-si reaminteasca evenimentul respectiv. De aceea, de ani de zile se cauta alte metode de tratare a stresului posttraumatic. Una dintre ele a fost propusa recent de cercetatori de la universitatea newyorkeza Cornell University.

Ideea utilizarii beta-blokerelor a fost data de o descoperire de la sfarsitul ultimei decade. Atunci a fost dovedit ca gandirea noastra si mai ales amintirile pe care ea le pastreaza sunt deosebit de plastice si pot fi manipulate. De exemplu, unele medicamente pot actiona asupra gandirii noastre in asa fel incat atunci cand rememoram o amintire, ea este trecuta in "arhiva" sub influenta lor. Numai ca intr-o versiune schimbata, alternativa. Un asemenea medicament este propanololul - unul din cele mai des utilizate beta-blokere.

Oamenii de stiinta au descoperit ca, in afara actiunii asupra sistemului circulator, medicamentul franeaza si neurotransmitatorii din creier care iau parte la depozitarea amintirilor noastre. Ei s-au decis, prin urmare, sa verifice daca le pot anula pe cele mai dureroase cu ajutorul propanololului.

Oamenii de stiinta s-au ocupat mai intai de frica. Frica "este legata intotdeauna de cele mai tragice amintiri", spune dr. Margaret Altemus, care a luat parte la cercetari. Un grup de sobolani a fost obisnuit sa asocieze un sunet cu un soc electric care-l urma imediat. Dupa un timp, animalele au inceput sa intre in panica la auzul acelui sunet. Frica a disparut atunci cand sobolanilor li s-a administrat propanolol. "Parca incetasera sa-si mai aminteasca ce urmeaza dupa semnalul sonor", a mai adaugat ea.

60 de voluntari vor participa la teste

Din informatiile detinute de "Nature" reiese ca au fost obtinute rezultate asemanatoare si in urma unor experimente pe oameni, insa detaliile nu au fost inca facute publice. Echipa de la Universitatea Cornell cauta in prezent 60 de voluntari pentru teste clinice in care victimelor unor evenimente dramatice li se va administra un beta-bloker. Oamenii de stiinta din New York sunt convinsi ca metoda elaborata de ei va fi de un real ajutor in cazul persoanelor care au participat la evenimente tragice, cum ar fi, de exemplu, atacurile teroriste.

Exista insa si persoane pentru care "stergerea" amintirilor, chiar si a celor mai dramatice, nu este permisa din punct de vedere etic. "PTSD este raspunsul nostru natural la trairile trautatice. Trebuie sa trecem prin el in mod natural si nu cu ajutorul unor mijloace farmacologice", sustine dr. Paul McHugh, psihiatru la renumita Universitate Johns Hopkins si consilier al presedintelui SUA pe probleme de bioetica. "Sa ne imaginam o situatie in care, de exemplu, niste soldati masacreaza mai multi copii in timpul unui razboi. Vreti sa le dati beta-blokere, pentru a face acest lucru fara retineri si a doua oara? Din pacate, psihiatrii calca din nou cu bocancii acolo unde ingerii abia indraznesc sa atinga", mai sustine el.

"Vrem sa anulam frica si atacurile de panica"

Margaret Altemus respinge insa aceste obiectii. "Vrem sa anulam amintirile dureroase, frica si atacurile de panica legate de ele, insa nu sa desfiintam memoria cuiva. In opinia noastra, atenuarea unei traume face ca persoana respectiva sa poata aprecia chiar mai bine partea morala a evenimentului la care a participat", sustine ea.

Ideea stergerii din creier a amintirilor de care dorim sa scapam i-a inspirat si pe regizori. Un celebru film facut pe aceasta tema e "Stralucirea eterna a mintii neprihanite" . Personajele interpretate de Jim Carrey si Kate Winslet incearca, fiecare pe cont propriu, sa-si stearga din amintire imaginea fostului partener si a tuturor clipelor petrecute impreuna. Ei apeleaza la un cabinet specializat in "spalarea creierului" , dar, ironia sortii, dupa ce uita unul de celalalt, ajung sa se indragosteasca din nou.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.