Puiu Hasotti, ministrul Culturii, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca, din punctul lui de vedere, Hala Matache este "o ruina", care trebuie mutata si reconstruita folosindu-se elementele sale originale, astfel incat sa nu "impieteze asupra urbanismului si circulatiei in Bucuresti".

Potrivit MEDIAFAX, ministrul Culturii si Patrimoniului National, Puiu Hasotti, a prezentat, luni, intr-o conferinta de presa o serie de initiative legislative in domeniul patrimoniului, aflate in prezent pe circuitul de avizare.

In acest context, Hasotti a vorbit, raspunzand unor intrebari, despre Hala Matache, un monument istoric de categoria B - de interes local -, spunand ca subiectul nu poate fi discutat la nivelul Ministerului Culturii in absenta unui aviz de la Ministerul Dezvoltarii.

"Hala Matache este o ruina. Nu avem inca nimic de la Ministerul Dezvoltarii (...) Un punct de vedere strict personal este acela ca Hala Matache nu trebuie sa intre in coliziune cu interesul public al cetateanului si cu urbanizarea Bucurestiului. Ea trebuie mentinuta, dar trebuie mutata, inclusiv cu cat mai multe elemente constitutive ale Halei Matache. Ttrebuie mutata in asa fel incat monumentul trebuie sa ramana, dar in alt loc, astfel incat sa nu se impieteze asupra urbanismului si circulatiei in Bucuresti si ea ar trebui sa fie un spatiu cultural. La ora actuala, este un dezastru Hala Matache", a spus Puiu Hasotti.

Oprescu: Mutam Hala Matache cu 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo

El a mai spus ca Ministerul Dezvoltarii nu a remis Ministerului Culturii niciun fel de punct de vedere referitor la Hala Matache. "Noi am dat un aviz pentru o documentatie de interventie de conservare de urgenta. E singurul aviz pe care l-am dat", a spus si Sergiu Nistor, secretarul de stat in Ministerul Culturii.

Pe de alta parte, prezent la conferinta de presa, organizata la sediul Ministerului Culturii, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, a spus ca Ordinul Arhitectilor tocmai a premiat o propunere care prevede pastrarea Halei Matache pe locul actual. El a mai amintit ca Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti a dat un aviz de demolare in cazul acestui edificiu fara sa tina cont de recomandarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.

Citeste si:
Nicușor Dan a aprobat protestul fermierilor și transportatorilor în...
Nicușor Dan a aprobat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.