Ministerul Culturii si Cultelor a luat hotarirea sa refaca statuia ecvestra a regelui Carol I, dupa o macheta care se afla in posesia urmasilor sculptorului croat Ivan Mestrovici. Monumentul va fi amplasat acolo unde ii este locul, in Piata Palatului, linga scobitoarea metafizica a lui Alexandru Ghildus.

Imediat dupa primul Razboi Mondial s-au ridicat citeva monumente dedicate regilor Romaniei. Primul dintre ele a fost inaugurat cu ocazia semi-centenarului Peles. Este vorba despre statuia regelui Carol I, amplasata chiar in fata castelului. Au urmat citeva statui ridicate in Transilvania, o statuie ecvestra a regelui Ferdinand la Oradea si mai multe busturi.

Istoria povestita de Mihai Oroveanu

Cum busturile nu-i placeau lui Carol al II-lea, acesta a initiat, dupa 1930, mai multe concursuri de proiecte pentru monumente mari inchinate regilor. Primul a fost cel pentru Monumentul Dobrogei, ce-l intruchipa pe Ferdinand, concurs cistigat de Jalea si de arhitectul Horia Teodorescu. Acest monument nu s-a facut insa niciodata.

Jalea a ridicat un monument Carmen Sylva la Constanta, lucrare care exista si azi, o parte este in piata centrala a orasului Medgidia, iar restul se afla in depozitul Muzeului de Arta din Constanta. Trebuie spus ca, si pe vremea aceea, concursurile pentru monumente se terminau cu scandaluri de proportii. Au fost dispute acerbe si scandaluri celebre, de pilda cele legate de concursurile pentru Monumentul Aviatorilor sau pentru Monumentul Infanteriei.

Croatul, preferat romanilor

Pentru a transa problema si pentru a nu mai fi nevoit sa aleaga intre artistii romani, Carol al II-lea s-a adresat direct unui sculptor monumentalist din strainatate, spre imensa nemultumire a sculptorilor romani. Asa a ajuns croatul Ivan Mestrovici sa realizeze statuia ecvestra a regelui Carol I, prin comanda directa. El mai facuse un monument, al lui Bratianu, care, din pricina unor dispute dintre guvernanti si opozitie, nu a putut fi amplasat decit in curtea asezamintelor Bratianu.

Statuia ridicata de Mestrovici l-a salvat pe Carol al II-lea de orice fel de discutii. Nimeni nu a mai avut nimic de comentat. Era o lucrare frumoasa, in stil renascentist, care rezona extraordinar de bine cu Piata Palatului. Desi zona a fost distrusa in parte de bombardamentele din cel de-al II-lea Razboi Mondial, statuia ecvestra a regelui Carol I a rezistat pina in 1948, cind a fost demontata de comunisti si topita. Din bronzul statuii lui Carol I a fost facuta statuia lui Lenin. In anii ’50, printr-o decizie a Tribunalului de la Haga, statul roman a fost nevoit sa plateasca despagubiri familiei Mestrovici pentru distrugerea a doua monumente, cel despre care vorbim si o ecvestra a regelui Ferdinand care fusese amplasata linga biserica Mavrogheni.

Caricaturizarea istoriei

Initiativa MCC este laudabila, ea a fost de altfel pusa pe tapet inca de pe vremea ministeriatului lui Andrei Plesu, dar murea, invariabil, la fiecare schimbare de guvern. Se ridica totusi citeva intrebari. Dupa cum se stie, in Piata Palatului este o adevarata adunatura de statui, printre care, de departe cea mai celebra prin scandalurile pe care le-a provocat, este Monumentul Revolutiei ridicat de Alexandru Ghildus. Sa ajunga Carol I vecin cu teapa lui Ghildus?

Djuvara: "Printre blocurile comuniste, acolo ii e locul!"

"Eu sint de parere ca, daca tot e deja ridicat, monumentul lui Ghildus sa fie asezat acolo unde ar putea insemna ceva, de pilda in locul in care au fost oameni asasinati si aruncati la canal in zilele revolutiei de la Timisoara. Daca il plantam pe regele Carol I linga monumentul lui Ghildus, riscam sa ne caricaturizam istoria", opineaza Mihai Oroveanu, proaspatul presedinte al Comisiei pentru Monumente de For Public din cadrul MCC.

Istoricii agreeaza ideea ministerului. Neagu Djuvara considera ca "avem o datorie morala in primul rind fata de regele Carol I, pentru ca domnia sa a insemnat cea mai fericita perioada a existentei noastre, si in al doilea rind fata de Mestrovici, care era un mare artist si nu merita sa-i facem operei sale ceea ce i-am facut". Cit despre vecinatatea cu monumentul lui Ghildus? "Care monument? Vreti sa ziceti linga teapa aia? Pai aia trebuie scoasa, domnule, de-acolo! N-are ce cauta in Piata Regala! Sa fie dusa la periferie, intr-unul din cartierele ridicate de Ceausescu, printre blocurile comuniste, acolo ii este locul", a incheiat Neagu Djuvara.

Carol I a ajuns Lenin si Lenin ajunge Carol

Pentru a achizitiona macheta de la urmasii lui Mestrovici, va fi nevoie probabil de o uriasa suma de bani. Se vehiculeaza o cifra a drepturilor de autor ridicata la citeva milioane de dolari. "Normal ar fi ca statuia lui Lenin, aflata acum la Mogosoaia, sa fie topita, iar bronzul sa fie folosit, din nou, pentru realizarea statuii lui Carol I, din care a ramas doar capul. Plecind de la ceea ce a mai ramas din statuie, cu ajutorul machetei si al tehnologiei 3D, se poate reface perfect opera lui Mestrovici distrusa de comunisti", e de parere Mihai Oroveanu.

Pe fundul lacului Mogosoaia

De aceasta statuie se leaga o serie de legende. S-a spus chiar ca au fost treziti in miez de noapte citiva muncitori care, dupa ce au demontat statuia, ar fi aruncat-o in mijlocul lacului Mogosoaia. Pornindu-se de la acest zvon, a avut loc chiar o actiune de cautare a statuii pe fundul lacului, unde, evident, nu s-a gasit nimic. Statuia ecvestra a regelui Carol I a fost intr-adevar topita din ordinul autoritatilor comuniste, dar, paradoxal, nu a incetat niciodata sa fie parte integranta din memoria Bucurestiului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.