Documentele si informatiile clasificate despre zacamintele de cupru si metale rare pe care expertul rus intentiona sa le scoata din tara au fost obtinute ilegal si erau relevante pentru securitatea economica, informeaza, sambata, SRI.

"Potrivit competentelor legale, in cadrul unei operatiuni derulate de Serviciului Roman de Informatii, s-au obtinut informatii importante pentru securitatea nationala a Romaniei, relevante pentru securitatea economica si protectia informatiilor clasificate, cu privire la existenta unei actiuni de culegere ilegala de informatii, inclusiv din categoria celor clasificate", se arata intr-un comunicat de presa al Serviciului Roman de Informatii, potrivit MEDIAFAX.

SPIONAJ INDUSTRIAL: Rusii, interesati de zacamintele noastre de cupru

Potrivit SRI, evolutia cazului a fost determinata si de iminenta scoaterii din tara, la 19 octombrie, prin punctul de frontiera Otopeni, de catre cetateanul rus O.M., a unor documente oficiale, unele avand caracter clasificat, "care, prin obtinere si diseminare neautorizata, afecteaza interesele economice ale Romaniei".

In acest context, SRI a informat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cu privire la "elemente constitutive ale unor infractiuni in care au fost implicati expertul rus, precum si cetateni romani".

IPROMIN: Angajatii societatii nu au dat documente clasificate oamenilor de afaceri rusi

"In faza actuala de cercetare a circumstantelor savarsirii faptelor ce fac obiectul investigatiilor de catre autoritatile romane, SRI continua cooperarea cu reprezentantii Ministerului Public, conform legii si Protocolului de Cooperare, pentru prevenirea oricaror riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale, respectiv prezervarea intereselor Romaniei", se mai arata in comunicatul citat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.