Producatorii si distribuitorii de medicamente vor fi sanctionati drastic daca retrag sau opresc de la vanzare un medicament fara sa notifice statul cu un anumit numar de luni in prealabil.

Raed Arafat, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, a aratat ca legislatia actuala include obligatia notificarii, dar fara sanctiuni in cazul incalcarii acestei cerinte, scrie MEDIAFAX.

"Se pare ca la noi este o problema cu legislatia care nu prevede foarte clar acest aspect, ca trebuie o notificare cu sase luni inainte. Exista obligativitatea notificarii, dar fara sanctiuni. Lucram pe lege in sensul sa existe masuri clare: daca nu se notifica medicamentul cu un numar de luni inaintea retragerii, ca sa ne dea timp noua sa rezolvam problema, atunci sa fie sanctiuni foarte serioase impotriva celui care face acest lucru", a spus secretarul de stat.

Arafat a mai aratat ca problemele rezultate in aprovizionarea spitalelor cu medicamente rezulta si din faptul ca unitatile spitalicesti cumpara cantitati mici de produse farmaceutice, iar distribuitorii nu se prezinta la licitatie. Problema ar putea fi rezolvata prin centralizarea acestor achizitii si organizarea unei licitatii nationale, pe un interval de doi ani, care sa creasca interesul distribuitorilor.

"In loc ca fiecare spital sa achizitioneze o cantitate mica de medicamente ce nu reprezinta un interes comercial pentru cei care le vand, sa le strangem si sa facem o singura licitatie, nationala, pe doi ani, ca sa fie o cantitate care sa atraga totusi interesul de participare din partea celor care le comercializeaza", a spus Arafat.

El a precizat ca o comisie verifica in prezent medicamentele care nu sunt livrate pe piata chiar daca exista autorizatie de comercializare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.