Patriarhia Romana a construit in Capitala primul centru pentru bolnavii cu cancer aflati in stadiu terminal, cu o capacitate de 28 de locuri.

Sfintirea Centrului de ingrijiri paliative "Sfantul Nectarie" va fi facuta miercuri de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si IPS Efrem din Grecia, Mitropolit de Ydra, Eghina, Spetses si Kounoupitsa.

"Construirea centrului a costat aproape doua milioane de euro. Piatra de temelie a fost pusa in noiembrie 2011, iar lucrarile s-au incheiat cu o luna mai devreme decat era programat"
, a precizat, potrivit MEDIAFAX, PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriahal.

Practic, centrul este functional din 15 noiembrie, fiind ocupate, in prezent, de catre bolnavi transferati din alt centru, noua paturi din totalul de 28.

Centrul de ingrijiri paliative "Sfantul Nectarie" - aflat in sectorul 2, str. Iancu Capitanu nr. 24, si sub jurisdictia canonica si administrativa a Arhiepiscopiei Bucurestilor - furnizeaza servicii medico-sociale specializate persoanelor adulte aflate in faza terminala a unor boli incurabile, constand in cresterea calitatii vietii acestora printr-un complex de ingrijiri medicale si spirituale ce urmaresc tratamentul durerii fizice si al suferintei psihologice.

"Ceea ce se doreste in plus, este pe langa asistenta medicala paliativa, pacientii sa beneficieze de ingrijire religioasa oferita de preotul centrului", a mai spus PS Ciprian Campineanul.

Cladirea este compusa din parter, doua etaje, mansarda si dispune de o gradina unde pacientii pot sta la aer. In cadrul centrului exista trei cabinete medicale, 14 saloane cu doua locuri pentru bolnavi si cu grup sanitar propriu, o capela, birouri pentru personalul administrativ, un birou internari, o farmacie, lift pentru pacienti si personal, sala de mese, oficiu alimentar, spalatorie, uscatorie, calcatorie, depozite pentru materiale sanitare, produse de igiena si haine pentru pacienti, sala de sterilizare si morga. Saloanele pentru bolnavi sunt spatioase, cu dotari moderne, si realizate dupa standardele de calitate in domeniul medical.

Citeste si:
Evolution Innovation Center, By Brandaffair incepe “distractia” in...
Evolution Innovation Center,...

La mansarda exista spatii de cazare pentru familiile care doresc sa ramana peste noapte spre a fi alaturi de cei dragi, in ultimele clipe de viata. Atat pacientii, cat si familiile acestora, beneficiaza de consiliere spirituala si suport in perioada de doliu, oferite de preotul de caritate din cadrul centrului, cat si de ceilalti membri ai echipei. Centrul dispune, la intrare, de rampa de acces pentru persoanele care se deplaseaza in carucior, carje sau cadru, facilitati pentru deplasarea acestora existand, de altfel, in fiecare salon si grup sanitar.

Centrul este dotat cu paturi cu telecomanda pentru ingrijirea pacientilor internati, aparate pentru oxigen electric, aparate pentru secretii ORL, EKG, puls-oximetru, sterilizator, saltele antiescara, tensiometru electronic si manual, glucometru, aparat masaj si stative pentru perfuzii.

Citeste si:
Cadavru găsit lângă Patriarhie. A început ancheta
Cadavru găsit lângă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.