Ministerul Administratiei si Internelor a initiat, la cererea Interpol, un proiect de act normativ care permite delegarea ofiterilor romani la sediul Secretariatului General de la Lyon.

Ministerul Administratiei si Internelor a supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind detasarea unor ofiteri romani la Organizatia Internationala de Politie Criminala (OIPC)- Interpol.

Oficiali ai MAI au declarat, pentru MEDIAFAX, ca proiectul a fost elaborat la solicitarea Interpol, in conditiile in care persoanele date in urmarire internationala de catre autoritatile judiciare din Romania reprezinta aproximativ 12% din totalul celor dati in urmarire la nivel mondial, ceea ce conduce la un volum semnificativ de date si informatii procesate la nivelul Secretariatului General, cu scopul de a facilita localizarea si aducerea lor in fata justitiei.

Acest fapt face din autoritatile romane al treilea mare utilizator european al bazelor de date gestionate de Secretariatul General al OIPC Interpol.

Potrivit MAI, schimbul de mesaje privind infractiunile savarsite de cetatenii romani in strainatate a crescut in mod considerabil in anii 2010 si 2011, ajungand la peste 200.000 de mesaje operative, fata de numai 110.000 in 2009.

Avand in vedere aceasta situatie, devenise necesara prezenta unor ofiteri romani detasati la sediul de la Lyon al Secretariatului General al Interpol, insa Romania nu avea un cadrul legal prin care acesti politisti sa fie detasati, in mod oficial.

Secretariatul General al Interpol a selectionat deja un ofiter de politie roman pentru a indeplini o functie cu atributii de coordonare a managementului datelor si informatiilor, care ar urma sa fie detasat in perioada urmatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.