Parintii vor fi obligati la plata unei contributii pentru copiii inscrisi la crese, valoarea acesteia urmand sa fie stabilita prin dispozitie a primarului, fara a depasi 30% din costul copilului in unitatea publica in care se face educatie anteprescolara, potrivit un proiect initiat de MMFPS.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a pus in dezbatere publica un proiect de hotarare privind aprobarea metodologiei de organizare si functionare a creselor si a altor unitati de educatie timpurie anteprescolara, care stabileste ca parintii/reprezentantii legali sunt obligati la plata unei contributii, a carei valoare este stabilita prin dispozitie a primarului in functie de numarul de copii din familie si de venitul mediu net lunar pe membru de familie calculat pe perioada de sase luni anterioara inscrierii copilului, fara a depasi 30% din costul copilului in unitatea publica in care se ofera servicii de educatie anteprescolara.

Actul normativ mai prevede ca sunt scutiti de la plata contributiei, sarcina fiind preluata de bugetul local, parintii/reprezentantul legal care se afla in urmatoarele situatii: au in ingrijire copii care sunt expusi riscului de separare de familie si au aprobate planuri de servicii sau beneficiaza de efectele Legii nr. 341/2004 (Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei din decembrie 1989).

Contributia poate fi achitata si prin tichete de cresa, tichete sociale si/sau cupoane sociale, potrivit legii, relateaza MEDIAFAX.

De asemenea, contributia lunara a parintilor/reprezentantului legal se stabileste in functie de numarul efectiv de zile de prezenta a copilului la programul zilnic, acesta fiind monitorizat prin registrul de evidenta/prezenta completat de asistenta medicala in colaborare cu educatorul, se precizeaza in proiect. De asemenea, proiectul prevede plata contributiei in avans pentru o luna calendaristica.

Proiectul de act normativ mai prevede faptul ca programul de functionare al unitatilor/structurilor/sectiilor in care se ofera servicii de educatie anteprescolara este flexibil si urmareste acoperirea nevoilor copiilor si parintilor. Astfel, programul poate fi normal (pana la cinci ore pe zi, in functie de solicitarile parintilor), prelungit (10 ore pe zi) sau saptamanal (de luni pana vineri).

Citeste si:
Părinții, ghizi pentru copiii lor. Sfaturi practice pentru...
Părinții, ghizi pentru copiii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.