Anul acesta se implinesc 50 de ani de la moartea lui George Enescu, iar Institutul Cultural Roman din New York organizeaza cu aceasta ocazie un festival ce poarta numele marelui compozitor roman.
Desfasurandu-se in perioada 1-4 decembrie, evenimentul se inscrie in seria de manifestari care au avut loc in Europa si in lume pe toata durata acestui an. Compozitor, violonist, dirijor si profesor de exceptie, Enescu a concertat ca violonist si a dirijat New York Philharmonic Orchestra. In 1936 a fost invitat sa preia conducerea orchestrei ca urmas al lui Toscanini, iar dupa al doilea razboi mondial, a fost invitat sa devina profesor la David Mannes School of Music. Programul festivalului va cuprinde concerte, conferinte si recitaluri extraordinare. Din program: Sherban Lupu, Dinu Ghezzo, Lori Wallfisch, Ilinca Dumitrescu, Cristina Stanescu, Cornel Taranu, Matei Varga si Ruxandra Cristea. O conferinta academica dedicata lui Enescu se va desfasura in 2 si 3 decembrie la Graduate Center, City University of New York si la sediul Institutului Cultural Roman din New York.

Regizorul Andrei Serban, invitat special al evenimentului, va conferentia despre valentele dramatice ale operei si va prezenta filmul "Privire din interior" de Florin Mihailescu, realizat in timpul repetitiilor la spectacolul "Oedipe" de la Opera din Bucuresti in 2000. Festivalul se va incheia cu un concert extraordinar sustinut la Merkin Concert Hall pe 4 decembrie de violonistul de origine romana Sherban Lupu, alaturi de Ilinca Dumitrescu. Viata si opera lui Enescu vor fi de asemenea evocate de catre personalitati muzicale care l-au cunoscut pe marele compozitor cu prilejul vernisajului expozitiei fotodocumentare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.