Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 9  - 22 octombrie, in fiecare regiune a tarii.

Banat

In primele zile, mediile termice se vor mentine la valori usor mai scazute comparativ cu normalele climatologice pentru aceasta perioada a anului: mediile maximelor diurne vor fi de 16...18 grade, iar ale minimelor nocturne de 6...8 grade. In intervalul 14 - 17 octombrie valorile termice vor fi in crestere, depasind usor normele si atingand aproximativ 23 de grade ziua si 13 grade noaptea. Dupa data de 17 octombrie va avea loc un nou proces de racire a vremii de la o zi la alta.

Probabilitatea pentru ploi mai insemnate cantitativ va fi mai mare pe 13-14 grade C.

Crisana

In intervalul 9 - 14 octombrie, valorile termice se vor mentine sub cele normale pentru aceasta perioada a anului, cu maxime de circa 14...16 grade si medii ale minimelor usor variabile de la o dimineata la alta, dar situate, in general, intre 5 si 7 grade.

Dupa data de 14 octombrie vremea se va incalzi, spre 22 de grade ziua si 12 grade noaptea (in jurul datei de 17 octombrie). Ulterior, un nou proces de racire treptata va readuce la sfarsitul intervalului de prognoza maximele diurne in jurul a 16 grade si minimele nocturne in jurul a 6...7 grade, in medie.

Va ploua pe arii extinse si local mai insemnat cantiativ in jurul datei de 13 octombrie si, din nou, in intervalul 16-18 octombrie. In celelalte zile vor mai fi ploi intermitente, dar pe arii restranse si in general slabe cantitativ.

Transilvania

In intervalul 9-14 octombrie, regimul termic va fi relativ constant, caracterizand o vreme mai rece decat in mod obisnuit la aceasta data, cu medii ale maximelor de 14...16 grade si ale minimelor de aproximativ 4 grade.

Dupa data de 14 octombrie, vremea se va incalzi, astfel incat pe 17 octombrie maximele vor atinge 21...22 de grade si minimele circa 10 grade, valori usor mai mari decat mediile multianuale nomale pentru a doua decada a lunii octombrie. Ulterior va avea loc un proces de racire usoara, dar constanta, care va readuce, la sfarsitul intervalului de prognoza, temperatura aerului la valori comparabile cu cele din primele zile.

Citeste si:
Prognoza meteo - 6 martie 2023. Vreme însorită în noul început de...
Prognoza meteo - 6 martie...

Ploile vor fi putine si, in general, slabe cantitativ, exceptand zilele de 13, 18 si, posibil, 22 octombrie, cand probabilitatea pentru precipitatii mai abundente si pe arii mai extinse va creste.

Maramures

Pana spre 14 octombrie, valorile termice maxime se vor mentine relativ constante, in jurul unei medii de 14 grade, dupa care vor creste spre aproximativ 21 de grade (pe 17 octombrie), caracterizand din nou o vreme calda.

Temperaturile minime vor avea o evolutie oscilanta in prima parte a intervalului de prognoza, culminand cu un minim de circa 3 grade pe 12 si 13 octombrie si un maxim de 10...11 grade in diminetile zilelor de 17 si 18 octombrie. In a doua parte a intervalului de prognoza se va produce o racire treptata, regimul termic redevenind comparabil cu cel din primele zile.

Probabilitatea de ploaie va fi mai semnificativa pe 13 octombrie si, ulterior, dupa data de 16 octombrie.

Moldova

Vremea va fi rece, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor, pana pe data de 14 octombrie, cu medii ale temperaturilor minime situate, in general, intre 4 si 6 grade si maxime de aproximativ 14...16 grade.

Citeste si:
Informare meteo de ploi si racire a vremii, de duminica pana marti
Informare meteo de ploi si...

In intervalul 14-17 octombrie va avea loc un proces de incalzire, iar valorile termice vor creste spre 18...19 grade la amiaza, in timp ce dimineata se vor inregistra aproximativ 11 grade. Dupa 17 octombrie, vremea se va raci din nou, de la o zi la alta, atingand la sfarsitul intervalului de prognoza medii termice comparabile cu cele de la inceput.

Probabilitatea pentru precipitatii mai importante cantitativ va fi semnificativa in 13 si 14 octombrie. In rest vor fi ploi doar pe arii restranse, in general slabe cantitativ.

Dobrogea

Regimul termic va avea usoare variatii in intervalul 9 - 17 octombrie, prezentand totusi o tendinta generala de crestere, de la valori medii de 18 grade ale maximelor si 9 grade ale minimelor in prima zi, pana la 23 de grade la maximele diurne si circa 13 grade la minimele nocturne. Temperatura aerului va scadea apoi constant de la o zi la alta, atingand pe 22 octombrie valori medii similare celor din prima zi a intervalului de prognoza.

Citeste si:
Prognoza meteo pentru sfârșitul lunii octombrie în mai multe...
ANM: Prognoza meteo până la...

Probabilitatea de precipitatii se va mentine redusa pe tot parcursul perioadei de prognoza, exceptand zilele de 13 si 14 octombrie, cand sansele de ploaie cresc.

Muntenia

Pana pe data de 14 octombrie, regimul termic mediu se va mentine in mod constant usor mai scazut comparativ cu mediile multianuale ale perioadei.

In intervalul 14-17 octombrie, vremea se va incalzi si se vor atinge minime de 13 grade si maxime de circa 24 de grade, ce vor caracteriza o vreme calda pentru data respectiva, dar apoi va avea loc o racire treptata care va readuce temperaturile la valori comparabile cu cele de la inceputul perioadei de prognoza.

Probabilitatea de aparitie a ploilor se va mentine redusa si doar in jurul datei de 13 octombrie sunt posibile ploi pe arii mai extinse.

Oltenia

Dupa primele patru, cinci zile mai racoroase din intervalul de prognoza, regimul termic va marca o crestere, iar pe 17 octombrie maximele diurne vor atinge medii de aproximativ 23 de grade si minimele vor fi de circa 13 grade.

Ulterior un nou proces de racire treptata va determina revenirea, la sfarsitul intervalului de prognoza, la valori termice comparabile cu cele de la inceputul acestuia, cu medii ale maximelor de 18 grade si ale minimelor de 7...8 grade.

Probabilitatea de aparitie a ploii va fi mai mare pe 13-14 octombrie, in rest doar pe arii restranse va ploua, in general slab cantitativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.