Potrivit unor cercetari de piata realizate in 2005 la nivel international si local de reteaua globala de agentii BBDO, dependenta de telefonia mobila este un fenomen global.

Studiul realizat de Graffiti BBDO impreuna cu Mercury Research dovedeste ca, in raport cu alte 15 tari de pe diverse continente, romanii detin recordul mondial la exploatarea telefoanelor mobile. Rezultatele au stabilit ca, pentru romani, mobilul este principalul gadget - 41,5% l-ar alege daca ar fi obligati sa opteze intre un mobil, un PC, un televizor, un DVD, un mp3 player sau o consola de jocuri. El demonstreaza "atasamentul" romanilor fata de mobil si oportunitatile pe care acesta le ofera, avand in vedere ca, pe plan mondial, mobilul se situeaza pe locul II, dupa PC. Potrivit datelor furnizate de studiul local, pe locul secund se plaseaza PC-ul, cu 36,5%, in vreme ce televizorul, aflat pe locul 3, intruneste doar 8% din preferinte.

Spune-mi ce mobil ai...

Pentru distribuitorii de terminale mobile, studiul Graffiti BBDO evidentiaza faptul ca 43,5% considera ca marca/modelul de telefon spune multe despre posesor. Cei mai convinsi de aspectul mentionat sunt barbatii de 30-35 de ani (54%), urmati de fetele de 15-20 de ani (48%). Tinerii considera ca telefonul trebuie customizat; de exemplu, 70% din fetele de 15-20 de ani si 58% din baietii de aceeasi varsta folosesc sonerii diferite pentru apelanti diferiti. Doar 45% din persoanele de 30-35 de ani utilizeaza aceasta facilitate. Cercetarea evidentiaza astfel ca, pentru tineri indeosebi, sunt mai importante continutul multimedia al telefonului si tehnologia de suport decat marca sau modelul mobilului.

Pe post de viciu

Interesant este si gradul de dependenta a romanilor de mobilul personal. Din cei chestionati, in medie doar 44% ar fi dispusi sa imprumute telefonul mobil unui prieten, pentru o zi. Dependenta de acest tip de comunicare este evidentiata de procentajul de 86% al celor care au mobilul deschis in permanenta (cifra este relevanta pentru categoria 30-35 de ani, pentru zona 15-20 de ani urcand pana la 93%), procentul fiind cel mai ridicat din cele 16 tari investigate. Mai mult, 77% din persoanele chestionate declara ca, daca ar uita telefonul mobil acasa, s-ar intoarce dupa el. In proportie de 27%, subiectii studiului ar raspunde la apelul pe telefonul mobil chiar in timp ce fac sex. Aici procentajul este apropiat de italieni si spanioli - 22% - si diferit de britanici si nemti - 10%, respectiv 7%.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.