Influenta negativa a cafelei era asociata pana nu de mult cu cofeina care crestea tensiunea, insa conform unor noi studii, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca un consum constant de cafea decofeinizata mareste riscul aparitiei unor boli de inima, informeaza publicatia poloneza "Gazeta Wyborcza".

Rezultatele cercetarilor, facute publice de Asociatia Americana de Cardiologie, arata ca "fara cofeina" nu inseamna neaparat "sanatos". Ba mai mult - poate insemna "mai putin sanatos".

Studiul a fost realizat pe un esantion de 187 de persoane, timp de trei luni. Oamenii de stiinta avanseaza o explicatie simpla pentru acest fapt: poate ca este vorba, pur si simplu, de soiuri diferite de cafea. Cea fara cofeina este produsa din cafea robusta - soi mult mai tare decat cel folosit de regula in amestecurile cu cofeina - arabica. "Oricum, in ciuda a ceea ce se crede in general, nu cafeaua cu cofeina, ci cea fara cofeina este mai periculoasa pentru inima", a concluzionat Robert Superko, seful echipei de cercetatori.