Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, spune ca introducerea bacalaureatului profesional va "separa apele", astfel ca cei care vor sustine bacalaureatul national vor obtine permis de acces in invatamantul superior, iar cei care trec prin bacalaureatul profesional primesc acces spre piata muncii.

"Cei care sustin bacalaureatul national obtin permisul de acces in invatamantul superior, cei care opteaza pentru bacalaureatul profesional obtin cu aceasta diploma permisul de acces pe piata muncii. Cred ca lucrul acesta este foarte limpede, nu toata lumea trebuie sa faca invatamant superior, sa urmeze facultati', a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ministrul Educatiei, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Intrebata ce parere are despre faptul ca multe universitati din tara au ramas cu locuri neocupate in acest an, Andronescu a raspuns ca situatia nu este grava, deoarece in universitati s-au ocupat locurile fara sa se coboare stacheta.

"Nu suntem intr-o situatie in care sa spunem ca nu s-au ocupat locurile. S-au ocupat locurile universitatilor in masura in care am avut cu cine sa le ocupam, pentru ca nu cred ca trebuie sa coboram stacheta din acest punct de vedere. Acesta a fost si motivul pentru care am intervenit legislativ cu propunere de bacalaureat profesional pentru a separa cumva apele", a spus Andronescu.

Potrivit acesteia, ministerul a facut o analiza dupa bacalaureatul din acest an si a constatat ca dintre elevii care nu au trecut in 2011 de examene doar circa 20 la suta s-au inscris si in acest an pentru a sustine bacalaureatul, iar dintre acestia mai putin de un sfert au promovat.

In opinia ministrului Educatiei, numarul mai mic de studenti din ultimii doi ani este determinat si de exigenta de la bacalaureat si de faptul ca promovabilitatea a fost sub 50 la suta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.