Conform unui amplu studiu medical international, rata deceselor post-operatorii este uriasa, la nivel european. cel putin dubla fata de asteptari, in cazul chirurgiei non-cardiace.

In chirurga cardiaca, considerata cea mai complicata si cu gradul cel mai mare de risc, rata medie a deceselor postoperatorii, intraspitalicesti, este de circa 2%. In cazul celorlalte operatii chirurgicale, ar fi fost de asteptat ca rata deceselor postoperatorii, intraspitalicesti, sa fie mai mica.

Or, dintre cei 46.539 de pacienti inclusi in studiu, 1.855, adica 4% au murit inainte de externarea din spital, scrie jurnalul.ro.

La studiu au participat 498 de spitale din 28 de state europene. In 6 dintre aceste state, printre care si Romania, rata de deces intraspitalicesc este cu mult peste medie. In Romania, rata de deces este de 6,8%.

Tara noastra este depasita de patru state:

  • in Lituania, mai mult de un pacient din cinci (21,5%) moare in spital, dupa o operatie – alta decat cea pe cord,
  • Polonia - 17,9% rata de deces,
  • Slovacia - 11,2%,
  • Croatia – 7,4%.

La polul opus, foarte bine stau Islanda – 1,2% rata de deces, Estonia si Norvegia – 1,5%, Suedia – 1,8%, Elvetia si Olanda – 2%.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.