DaKINO si-a incheiat cu gratie cea de-a 15-a editie. La festivitatea de premiere, membrii juriului, cistigatorii si ceilalti performeri au demonstrat ca au suficient umor pentru a transforma micile imperfectiuni de organizare in farse pe placul publicului.

Concert al trupei Sensor. Film - retrospectiva a festivalului. Decernarea premiilor. Proiectii ale celor doua scurtmetraje care au obtinut marele trofeu. Si "momentul" de 90 de minute, mult asteptat de spectatorii care deja se inmultisera putin peste capacitatea salii: vizionarea lungmetrajului "Zona libera", distins cu premiul pentru cea mai buna actrita la Cannes 2005. Pelicula e una fierbinte din punct de vedere politic, urmarind destinele a trei femei care reusesc, nu pentru mult timp insa, sa concilieze diferentele care le despart: o israeliana, o americanca si o araboaica.

In ceea ce priveste trofeele acordate, juriul pare sa fi luat decizia corecta, judecind dupa aplauzele publicului. La fictiune a fost laureat la puterea a doua scurtmetrajul maghiar "Inainte de zori", capatind marele trofeu, dar si premiul pentru cea mai buna imagine. In ceea ce priveste documentarul, Irlandei i-au revenit onorurile pentru pelicula "Dezbracind-o pe mama". Din pacate, nici unul dintre cistigatori n-a fost prezent, premiile fiind preluate de catre oficiali din respectivele ambasade. Nici Romania n-a ramas nepremiata. Pelicula "Svenja si ceilalti", semnata Vlad Ilicievici, a plecat acasa cu distinctia pentru imagine, dar si cu cea oferita de juriul criticii.

La aceasta editie, spoturile de promovare si spectacolul din deschidere s-au axat pe ideea de a jongla cu filme si regizori aparent incompatibili. Ce s-ar intimpla daca Lars von Trier ar regiza "Titanic", Kusturica - "Matrix", sau Kurosawa - "O noapte furtunoasa". De altfel, "festivalul celor care nu se multumesc cu Hollywood" a demonstrat, prin decernarea premiilor, ca evita pompa si aroganta evenimentelor mondene din cetatea filmului. Membrii juriului, premiatii si performerii erau imbracati lejer, iar glumele se faceau fara prompter.

La capitolul umor spontan, notabile au fost Magda Catone si Hiam Abbass, actrita din "Zona libera": prima i-a multumit festivalului ca i-a dat o scena pe care sa danseze, in timp ce a doua s-a prefacut ca nu stie cum arata cistigatorul premiului pe care il acorda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.