O echipa de specialisti ai Human Rights Watch se ocupa strict de Romania si Polonia, incercand sa afle daca in aceste tari au existat centre de detentie ale CIA, a declarat, intr-un interviu acordat Delta RFI, purtatorul de cuvant al organizatiei pentru drepturile omului, Vanessa Saenen.

Ea a declarat ca nu intelege de ce Guvernul roman nu vrea sa faca tot ce ii sta in putere pentru a investiga si a demonstra ca nu exista nici un centru secret de detentie al CIA pe teritoriul tarii.

"Daca autoritatile romane nu au nimic de ascuns, inseamna ca nu au nimic de pierdut daca deschid o ancheta proprie (...) Pentru mine e putin confuz, pentru ca, din moment ce oficialii romani sunt asa de siguri ca nu exista nimic pe teritoriul lor, de ce nu sunt mai cooperanti?", a adaugat Saenen. Ea a precizat ca o echipa de specialisti ai organizatiei verifica rutele de zbor, dar incearca si sa afle daca au existat centre CIA in Romania si Polonia si, eventual, unde anume au fost amplasate acestea. "Deocamdata nu am publicat continutul raportului, intrucat ancheta nu este gata", a spus Vanessa Saenen.Pe de alta parte, senatorul PNL de Cluj, Norica Nicolai, vicepresedinte al Comisiei de Aparare din Senat, a cerut infiintarea unei subcomisii parlamentare care sa ancheteze existenta pe teritoriul Romaniei a unor centre de detentie utilizate de CIA.Nicolai a declarat, ieri, ca autoritatile romane trebuie sa dea dovada de transparenta in acest caz si sa procedeze la o investigatie pentru a nu exista suspiciuni.

"Nu pun la indoiala afirmatiile presedintelui Traian Basescu, dar suntem obligati sa dam dovada de transparenta si de deschidere si sa procedam la deschiderea unei investigatii", a afirmat Nicolai.Ea sustine ca, personal, nu crede ca aceste centre au existat pe teritoriul Romaniei, "dar este foarte posibil ca avioane utilizate de CIA sa fi tranzitat sau sa fi aterizat pe teritoriul tarii pentru diverse activitati". In schimb, fostul presedinte Ion Iliescu a declarat ca problema presupuselor inchisori CIA in Romania este o "diversiune", iar autoritatile romane si cele americane nu au discutat niciodata o asemenea chestiune. "E o diversiune. O disputa in plan american a acestor probleme si apar si victime colaterale. Asa ceva nu s-a pus niciodata nici macar nu s-a deschis aceasta problema. Nu a existat o astfel de propunere pentru factorii romani", a spus fostul sef al statului.

"Daca s-a facut ceva, s-a facut pe sest, fara cunostinta noastra, dar nu pe teritoriul romanesc, nu spatii de detentie, nimic din acest punct de vedere. Cred ca sunt la noi oameni care cupleaza la asa ceva din demagogie politica", a adaugat Ion Iliescu. Surse din CIA ar fi confirmat existenta a doua inchisori secrete ale agentiei americane de informatii pe teritoriul Romaniei si Poloniei, unde ar fi interogati suspecti de terorism, a anuntat cotidianul german "Handelsblatt", citat de "Der Spiegel" in pagina electronica. In cazul Romaniei, prezenta acestor inchisori ar pune in periol aderarea sa la UE, precizeaza "Deutsche Welle" in pagina electronica.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.