Premierul Victor Ponta a declarat ca Legea educatiei ar putea fi schimbata pana la sfarsitul anului, intrucat are "prevederi aberante".

Victor Ponta a afirmat, dupa ce a participat la discutii cu reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, unde a venit insotit de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ca asteapta "solutia legala, corecta si echitabila" pentru aceasta institutie de invatamant, potrivit MEDIAFAX.

"Sunt aici alaturi de ministrul Educatiei, sarcina principala evident ii apartine ministrului Educatiei, pentru a discuta cu conducerea si cu cadrele didactice din cadrul UMF solutia legala, corecta si echitabila pentru ca aceasta universitate de mare prestigiu sa-si desfasoare activitatea in interesul studentilor, in interesul celor care ar beneficia de viitorii medici si intr-un final in interesul cadrelor didactice. Din punctul meu de vedere - si am spus lucrul acesta si cand eram in opozitie, o spun cu atat mai mult acum, cand sunt la conducerea Guvernului - nu este o idee buna si nu trebuie sa avem facultati separate", a afirmat premierul.

El a adaugat ca, pe de alta parte, UMF Targu Mures este declarata, prin Legea educatiei, universitate multiculturala, si ca atare va trebui sa asigure reprezentanti maghiari in structurile de conducere ale Universitatii, in proportie de o treime, in timp ce romanii ar trebui sa constituie celelalte doua treimi.

"Asta-seara vreau si astept de la ministrul Educatiei si de la conducerea universitatii, de la cadrele didactice, sa existe niste progrese reale si niste solutii corecte si juste, pentru ca universitatea sa continue sa functioneze in interesul studentilor si al cadrelor didactice. Conform legii, si universitatea de aici va functiona ca toate celelalte universitati, conform prevederilor din Legea educatiei", a spus Ponta.

In opinia premierului, insa, Legea educatiei are "prevederi aberante", "care impiedica, de fapt, promovarea unor noi cadre didactice", la toate universitatile din tara.

Citeste si:
Se modifică structura anului școlar 2024-2025
Se modifică structura anului...

"Universitatea de aici, ca si toate universitatile din tara, sunt afectate de acele prevederi aberante cuprinse in urma cu un an si jumatate, aproape doi ani, in Legea educatiei, prevederi care impiedica, de fapt, promovarea unor noi cadre didactice. Asta-seara am auzit si aici ceea ce de altfel se intampla in mai toate universitatile romanesti - din cauza unei legi negandite si promovate de un ministru si de niste oameni care habar n-aveau cum functioneaza invatamantul universitar in toata tara - nu doar la Targu Mures, si la Bucuresti, si la Cluj, si la Iasi - de un an si jumatate nu mai promoveaza profesori tineri, pentru ca au fost puse conditii de asa natura incat sa nu le indeplineasca nimeni", a spus Ponta.

Intrebat daca Legea educatiei ar urma sa fie schimbata, Ponta a raspuns afirmativ, aratand ca acest lucru ar putea sa se produca pana la sfarsitul anului.

Citeste si:
Încep calculele politice: PSD, ALDE Și Pro România pregătesc o alianță
Încep calculele politice...

"Posturile au fost blocate si avansarile in grade didactice si in posturi didactice sunt imposibile in acest moment. Daca mai putem anul acesta, foarte bine, dar orice schimbare va intra de anul viitor", a aratat premierul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.