Resursele actuale ale sistemului de pensii de stat vor asigura celor nascuti in perioada 1966-1971, asa-numitii "decretei", o pensie care va atinge cel mult 15% din ultimul salariu.

"In momentul in care persoanele nascute in perioada 1966-1971 vor iesi la pensie nu vor mai exista resurse, in cadrul sistemului actual, pentru a li se putea plati o pensie mai mare de 15% din ultimul salariu", a declarat vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu, citatde MEDIAFAX.

El a adaugat ca singura solutie fezabila este oferirea unei oportunitati pentru generatiile active tinere de a economisi o parte din venituri, intr-un sistem bazat pe conturi individuale si pe reinvestire continua.

"Dupa o perioada de 20 de ani, sumele economisite se vor dubla, iar dupa 40 de ani de contributie, acestea vor fi de 4 ori mai mari decat contributiile efective", a mai spus reprezentantul CSSPP.

Primele contributii la sistemul de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au fost virate in mai 2008.

Datele CSSPP arata ca, la finele lunii august, numarul celor inscrisi la Pilonul II a atins 5,7 milioane de persoane, ale caror conturi individuale de pensii cumuleaza 1,9 miliarde de euro. Valoare medie a unui cont activ pe Pilonul II se ridica la 562 de euro.

Impreuna cu fondurile de pensii facultative (Pilonul III), sistemul de pensii private detine active de doua miliarde de euro.

Potrivit lui Giurescu, in Romania, cota procentuala aplicata sumelor care se vireaza la sistemul de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), in prezent de 3,5%, este cea mai redusa din Europa.

"Si Macedonia are mai mult, respectiv 6%, in conditiile in care a scazut de la 18%", a spus reprezentantul CSSPP.

El a mai aratat ca sumele virate in prezent la Pilonul II nu vor acoperi nevoile financiare pentru o batranete linistita.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

"Cine crede asta se imbata cu apa rece", a mai spus Giurescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.