Noul an scolar care incepe luni vine cu mai multe schimbari, dintre care cea mai importanta este clasa zero si ar putea aduce ca optiune pentru elevii din clasa a XII-a bacalaureatul profesional.

Scoala incepe in 17 septembrie, cu o saptamana mai tarziu decat era anuntat la sfarsitul anului scolar trecut, decizia fiind luata pentru rezolvarea problemelor pe care le aveau scolile, inclusiv cele legate de clasa pregatitoare, scrie MEDIAFAX.

Ideea introducerii clasei zero in ciclul primar, dupa modelul multor tari cu invatamant performant, a fost pusa in practica fara sa fi fost experimentata si pregatita suficient, ceea ce risca sa bulverseze un sistem oricum fragil din pricina schimbarilor frecvente.

Ministerul Educatiei a centralizat datele inscrierilor pentru anul scolar 2012-2013, anuntand 127.665 de copii in clasa pregatitoare si 171.885 in clasa I, numere aproape egale cu cele al prescolarilor recenzati. Pregatirea clasei pregatitoare a atras, inevitabil, o serie de probleme legate de licitatiile pentru mobilier si materiale didactice, de cadrele didactice necesar si de instruirea acestora.

Scolile au avut nevoie de spatii suplimentare unde sa isi organizeze noile clase, unii directori fiind practic obligati sa renunte la cancelarii sau la unele laboratoare de fizica, biologie sau chimie.

O parte dintre profesorii care vor preda la clasele pregatitoare din Bucuresti vor incepe scoala fara a avea cunostintele necesare. Si asta pentru ca noua metodologie dupa care urmeaza sa predea si-o vor insusi pe parcursul anului si pe perioada vacantei scolare. Pana acum, inspectoratul a format 350 de profesori dintr-un numar de 435 cati sunt necesari pentru a le preda celor aproape 10.000 de elevi care intra la clasa pregatitoare. Restul vor urma cursuri de pregatire online, pe o platforma speciala, invatand metodologia si modul de predare din mers.

Pe de alta parte, scolile din Capitala mai au nevoie de 50 de profesori pentru ciclul primar. Inspectorii sustin ca vor permite si personalului necalificat sa predea la clasa pregatitoare si sa ocupe aceste posturi.

Citeste si:
VIDEO Cîțu: Avem ce ne trebuie ca anul acesta școlar să începem cu...
VIDEO Cîțu: Avem ce ne...

ISMB: 35% deficit de profesori la clasa pregatitoare

„Mai avem de acoperit 50 de norme didactice pentru clasa pregatitoare. Pana acum pentru aceste clase au fost alesi numai profesori calificati. Dar pentru a acoperi toate posturile vom alege si profesori pensionari, dar si studenti si masteranzi pe care ii vom pregati apoi”, a spus Marian Banu, inspector pentru imagine la Bucuresti.

In privinta mobilierului scolar, numai 85% dintre scolile bucurestene vor primi mobilierul, iar restul inca mai asteapta. La nivelul Capitalei 30 de scoli nu au autorizatie de functionare, majoritatea fiind in programul BEI, care este implementat de primarie. In plus, la unele scoli din sectorul 5, copiii vor invata in trei sau patru schimburi.

Situatia nu este foarte diferita la nivelul tarii. De exemplu, 30% din scolile din judetul Bihor nu au autorizatie de functionare, iar in Calarasi situatia este chiar mai grava: 36% din scoli nu au autorizatie de functionare, conform adevarul.ro.

Citeste si:
Top 5 greseli pe care sa NU le mai faci atunci cand pregatesti snitele
Top 5 greseli pe care sa NU...

Tot din 2012 incepe evaluarea de la finalul clasei a II-a a competentelor fundamentale de scris-citit si matematica. Rezultatele evaluarilor vor fi folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor. Rezultatele evaluarii si planurile individualizate vor fi comunicate parintilor elevilor si vor constitui documente din portofoliile educationale.

Noul an scolar ar putea aduce ca optiune bacalaureatul profesional, pentru elevii din clasa a XII-a care nu vor sa urmeze o facultate, ci vor sa intre pe piata muncii, acesta reprezentand o noua forma de finalizare a studiilor liceale.

Ministrul Ecaterina Andronescu este hotarata in aplicarea acestei masuri, spunand ca Guvernul va recurge la ordonanta de urgenta pentru introducerea bacalaureatului profesional, daca votul din Senat va fi amanat din nou.

Citeste si:
Inscrierile in clasa pregatitoare incep luni
Inscrierile in clasa...

Citeste si:

Preafericitul Daniel: Cine are carte, pleaca departe

Comisia Europeana avertizeaza: ”Romania, saraca in absolventi de facultate”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.