Ministerul Administratiei si Internelor a prezentat un proiect de lege prin care modifica Ordonanta de Urgenta 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.

Potrivit avocatnet.ro, proiectul de lege propune reguli mai stricte pentru cei care doresc sa isi stabileasca domiciliul sau resedinta la o alta adresa.

In declaratia de primire in spatiu, gazduitorii vor fi obligati sa mentioneze si numarul de persoane care locuiesc efectiv la adresa respectiva.

Conform proiectului de lege, declararea unor date nereale in document constituie fals in acte si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni pana la doi ani sau cu amenda.

Cu aceeasi pedeapsa va fi sanctionat si gazduitorul care primeste bani sau bunuri pentru a da declaratia de primire in spatiu.

De asemenea, MAI propune ca gazduitorul care si-a exprimat consimtamantul pentru primirea in spatiu a unei persoane sa fie obligat sa anunte Politia sau Serviciul de evidenta a persoanelor daca persoana pentru care s-a eliberat actul de identitate nu mai locuieste efectiv la adresa imobilului. Mai mult de atat, acest anunt trebuie facut in termen de cel mult 30 de zile de la data luarii la cunostinta a situatiei de fapt.

In caz contrar, gazduitorul va fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 200 si 500 de lei.

Proiectul de lege poate fi citit integral pe site-ul MAI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.