Dupa ce pachetul de legi al ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu va deveni functional, o parte din analizele medicale nu vor mai fi gratuite. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate care acum face socoteli, ar urma sa faca publice, la anul, serviciile medicale care sunt decontate de Casa si cele pentru care pacientul va scoate bani din buzunar. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Vladescu, spune ca pacientul va beneficia in continuare de gratuitate pentru cele mai multe dintre analizele medicale, insa, cele mai complicate, care necesita aparatura de inalta tehnologie vor fi platite din buzunar.

"Deocamdata, CNAS lucreaza la Contractul Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de Sanatate pentru 2006, si care va fi gata pana la 31 decembrie 2006". Medicii, ca si pacientii asteapta si ei cu nerabdare "tarifele" CNAS. Remus Lupu, medic de familie, este de parere insa ca anul 2006 nu va aduce prea mari schimbari in aceasta privinta. "Probabil ca anul urmator n-o sa se schimbe mare lucru.

Analizele care or sa se plateasca vor fi clasicele, RMN, tomografii, cele pe care pacientul nu le face in fiecare zi si pentru care nu gasesti la orice pas aparatura medicala. E drept ca pacientul roman nu stie inca faptul ca sanatatea costa. Ca sanatatea e pe gratis i se spunea pe timpul regimului comunist, dar acum, cand s-au terminat bani ar fi bine sa inceapa sa constientizeze ca analizele medicale si tratamenul sunt pe bani", a spus Lupu. Medicul sustine ca analizele medicale despre care banuieste ca vor fi acoperite de CNAS sunt cele simple si sustinute de trimiterile de la medic. "E posibil sa intre "la plata" si analizele medicale cum ar fi ecografia, pentru ca nu mai dai peste tot de aparatura performanta pentru acest tip de analiza", a conchis Remus Lupu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.