Presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Cilea, a declarat ca, de-a lungul ultimilor 20 de ani, fondul forestier national s-a redus pana la 6,3 milioane de hectare.

Mai mult de atat, conform adevarul.ro, Cilea sustine ca Romania este singurul stat european in care suprafetele padurilor se reduc in permanenta.

"Era de asteptat ca, atat la noi in judet, cat si in tara, prin aplicarea seriilor anuale de sesiuni aferente Masurii 221, in 2012, - an declarat «Anul protectiei fondului forestier national» - , sa inceteze reducerea suprafatelor dezgolite si sa se blocheze actiunile de devastare a padurilor. Din pacate, nu s-a intamplat asa!", a declarat Ion Cilea.

"De-a lungul ultimilor 20 de ani, fondul forestier national s-a redus pana la 6,3 milioane ha, ceea ce reprezinta doar 26% din suprafata tarii, padurile Romaniei ajungand sa se situeze pe locul 17 in Uniunea Europeana, adica sub nivelul mediu continental care este de aproximativ 36%. Tara noastra este singurul stat european in care suprafetele padurilor se reduc in permanenta, iar ritmul defrisarilor il depaseste pe cel din tarile africane", a mai adaugat presedintele Consiliului Judetean Valcea.

Datorita programului anual de recoltare a masei lemnoase, Romania nu poate exploata mai mult de 16 milioane de metri cubi pe an. Din pacate, pe langa acest program, in fiecare an sunt defrisate sute de hectare in mod ilegal.

Pentru a incerca sa limiteze defrisarile ilegale, UE a creat un regulament european privind combaterea taierilor ilegale. Acest regulament va intra in vigoare in noiembrie 2012.

"Introducerea noului sistem adoptat de Parlamentul European va permite identificarea originii lemnului si a produselor din lemn, accesul la informatii privind modul in care este respectata legislatia din fiecare tara a UE, precum si riscurile de a introduce pe piata comunitara lemn recoltat in mod ilegal", a spus Ion Cilea despre acest regulament.

Unul dintre motivele principale pentru care padurile din Romania sunt defrisate intr-un ritm alarmant este ca celelalte tari prefera sa exporte lemn de la noi din cauza pretului mic al hectarului de padure, 3500 de euro fata de pretul mediu de 10.000 de euro din Europa.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

In perioada 2000 - 2011, suprafata forestiera a Romaniei s-a redus cu 280.108 hectare, adica intr-un ritm de aproximativ 28.000 de hectare pe an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.