Peste 60 de inventii sunt expuse zilele acestea in cadrul Salonului National de Inventica pentru Tineret. Elevi de liceu si studenti, unii chiar premiati in anii anteriori, au adus la cea de-a cincea editie tot felul de lucruri, de la cele mai utile pana la cele mai trasnite. Salonul de inventica va fi deschis pana duminica, atunci cand juriul format din specialisti va premia cei mai buni inventatori ai acestei editii. De altfel, acestea par a fi singurele recompense pentru tinerii cu idei, intrucat nici una dintre inventiile lor, oricat de ingenioase, nu a reusit sa ajunga pe piata.

Roxana Silvia Tipa este din Iasi si a venit anul acesta cu mai multe inventii utile, toate aducand imbunatatiri telefonului mobil. Astfel, prima dintre inovatiile aduse de ea este telefonul celular pentru nevazatori, prevazut cu un circuit de sinteza vocala care pronunta meniul afisat pe ecran. Tot ea a propus si telefonul cu harta de orientare si termometru, precum si telefonul celular cu minilaborator, care iti permite sa faci analiza sangelui, afisand concentratia glicemiei, iar in cazul in care aceasta este prea mare, el are si posibilitatea sa injecteze insulina.

Adidasi inteligenti, jacheta-rucsac si parcare verticala

La capitolul "inventii utile" se inscriu si adidasii inteligenti "CAMA", inventati de Dan Carausu si Ioana Marcu, ambii studenti in Iasi. Noutatea la acest tip de incaltari este data de sireturi care se leaga singure la simpla apasare a unui buton sau prin contactul cu solul. Acest lucru este posibil prin amplasarea unor dispozitive care dispun de doua motorase de dimensiuni reduse si de doua rotite dintate prevazute cu cate un clichet pentru a nu strange siretul prea tare. J-PACK ONE este o alta inventie extrem de utila, propusa de un elev si un student din Suceava.

Sub aceasta denumire se ascunde de fapt o jacheta care poate fi transformata in rucsac din doar doua miscari. Andrei Boghian este unul dintre tinerii cu traditie in acest domeniu si nu scapa in nici un an ocazia de a veni cu ceva nou. Anul acesta el a prezentat publicului larg, dar mai ales investitorilor, primul model de parcare verticala, un sistem pentru masinile mici cu ajutorul caruia ele ar putea fi parcate in pozitie verticala, economisind astfel spatiu. Tot Andrei este si cel care a declarat razboi mustelor, astfel ca, special pentru ele, a pregatit dispozitivul pentru torturat muste.

Idei multe, sprijin putin

La Salonul de anul acesta a fost prezentata in premiera si bratara pentru indepartat caini, gandita de Ovidiu Asaftei. Aceasta are un aspect placut, dimensiuni reduse si functioneaza pe doua principii: emite ultrasunete ce sperie patrupedele si, in plus, emana un miros placut pentru om, insuportabil pentru animal. Un elev de clasa a XII-a, Andrei Vasiliu, a inventat posta inteligenta, care arata exact ca o cutie postala obisnuita, numai ca este electrica.

Dispozitivul se monteaza in zid langa usa de la intrare pentru a facilita transportul corespondentei in casa. Diferenta consta in faptul ca posta inteligenta anunta, printr-un mesaj sonor, cand au venit scrisorile. Acestea sunt doar cateva dintre ideile prezentate de tinerii inventatori romani. An de an ei se prezinta la putinele evenimente organizate pentru ei, in speranta ca cineva ii va observa si le va intinde o mana de ajutor pentru ca oamenii sa poata beneficia de munca lor. Numai ca asta nu se intampla niciodata, pentru ca nu stiu la ce usi sa bata, iar autoritatea care ii reprezinta si care ar trebui sa le faciliteze intalnirea cu investitorii inca mai face proiecte.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.