Doar o treime din cei 136.7 milioane de copii care se nasc anual pe Glob sunt hraniti exclusiv prin alaptare la san, iar in Romania, numarul bebelusilor hraniti astfel este si mai mic.

Rata de alaptare in tara noastra este de 12,6%, printre cele mai mici din Europa, conform unui studiu desfasurat in 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si UNICEF, scrie evz.ro.

Daca in prima luna de viata, 31% dintre copii sunt alaptati exclusiv la san, acest procent scade in urmatoarea luna la 22,7%, ajungandu-se in luna a sasea a copilului la un procent de 3,4%.

Prevalenta alaptarii exclusive, in mediul urban, este aproape de doua ori mai mare decat in mediul rural, 15,4 fata de 9,8%.

„Alaptatul scade mortalitatea infantila, riscul de infectii si de enterita la prematuri. Copiii alaptati exclusiv au o mortalitate si o morbiditate mai mica, se imbolnavesc mai rar si mai greu. Din pacate, o mare parte dintre femeile din Romania privesc alaptatul ca o constrangere. Ele cred ca nu au voie sa manance diverse alimente sau au mai multe interdictii, ceea ce este complet fals. Mamele trebuie sa se hraneasca bine si sa fie relaxate, deoarece stresul poate sa scada cantitatea laptelui”, a declarat Dr. Adrian Craciun, seful sectiei de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.