Scaderea brusca a temperaturilor, de la 18 la 4 grade Celsius, a facut ca in ultimele zile spitalele sa fie asaltate de bolnavi cu viroze respiratorii. Cele mai afectate de vremea rece sint persoanele cu imunitatea scazuta. Durerile de git, de cap si infundarea nasului, adica banalul guturai, reprezinta 85% din totalul cauzelor ce se prezinta in ultima vreme la camerele de garda ale serviciului ORL din Spitalul "Sfinta Maria" din Bucuresti si, totodata, 45% dintre cazurile care necesita consult la domiciliu.

Doctorul Dorin Sarafoleanu pune avalansa pe seama vremii reci si spune ca afectiunile virale (nu gripale) se inmultesc intotdeauna cind scad temperaturile. "In conditiile in care sistemul imunitar mai este grevat si de alte boli cronice, organismul dezvolta usor infectii si inflamatii ale cailor respiratorii", a explicat medicul Sarafoleanu.

Guturaiul fara antibiotice

In general, inflamatiile banale cum ar fi guturaiul, fara febra si alterarea starii generale, nu au nevoie decit de un tratament de tip antiviral. Ele se vindeca in 7-8 zile, spune medicul. Sint si cazuri in care inflamatia banala poate favoriza, in conditii de imunitate scazuta, o suprainfectie. In aceste cazuri, starea generala a bolnavului se altereaza, apar tusea, febra, transpiratiile, starea de oboseala, si se justifica antibioticele, dar numai cu sfatul medicului.

In aceasta toamna au fost inregistrate complicatii la sinusuri si laringe urmate de otite, a adaugat Sarafoleanu. Alte cazuri au fost cele de tuse cronica, respectiv cele care nu cedeaza si care se pot extinde la bronhii, situatie in care trebuie consultat un pneumolog.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.