Celebrul profesor britanic de istorie Dennis Deletant, de la Universitatea din Londra, a afirmat , in cadrul unei conferinte despre serviciile secrete si lustratie, desfasurate la Biblioteca Centrala Universitara din Cluj, ca predarea intregului fond arhivistic al fostei Securitati, ar putea dura pana la trei decenii, Deletant a criticat ritmul extrem de anevoios in care se desfasoara predarea arhivei catre CNSAS, care, desi figureaza in protocoale ca si indeplinita pentru o anumita cantitate, in realitate este vorba de un procent infim, din cauza personalului insuficient.

In plus, SRI preda parte din arhiva, dar nu si baza informatica cu cartoteca. Au preluat ceva, dar nu stiu ce au de fapt, a explicat Deletant. Profesorul englez a facut referiri la situatia din Cehia, Ungaria si Polonia, unde legea lustratiei a scos din competitia politica, dar si din domeniile magistratura sau mass-media pe fostii colaboratori ai Securitatii, care s-au retras in domeniul economic sau au trecut la pensie.

Deletant nu poate estima cati fosti colaboratori se mai ascund inca in functiile de conducere din partidele politice sau alte domenii importante ale societatii romanesti, multumindu-se sa spuna ca in Romania au fost cei mai multi, peste 450 de mii de persoane, la sfarsitul anilor ’80.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.