Facultatile de stat si particulare au o oferta totala de 150.000 de locuri pentru absolventii de liceu care au reusit sa treaca de examenul de bacalaureat.

In fiecare an, imediat dupa afisarea rezultatelor de la Bacalaureat, se da startul competitiei pentru locurile celor mai bune facultati. Inscrierile in Bucuresti au inceput deja pe 9 iulie.

Un al doilea val de candidati sunt asteptati sa-si depuna dosarele de admitere dupa afisarea rezultatelor finale la examenul de Bac, in urma contestatiilor, care va avea loc vineri, 13 iulie, scrie adevarul.ro.

Calendar inscrieri la facultatile din cadrul Universitatii Bucuresti

Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala siFacultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii - inscrierile se fac pana la data de 16 iulie;
Facultatea de Matematica si Informatica, Facultatea de Istorie si Facultatea de Geografie - 17 iulie;
Facultatile de Litere, de Stiinte Politice, de Drept, Biologie, Administratie si Afaceri, Administratie si Afaceri ID, Limbi si Literaturi Straine- 18 iulie;
Facultatea de Fizica - 19 iulie;
Facultatea de Chimie si Facultatea de Filosofie - 20 iulie;
Facultatea de Geologie si Geofizica, pana la data de 21 iulie.

De asemenea, pentru zilele de sambata, 14 iulie, si duminica, 15 iulie, programul de inscrieri a fost prelungit pana la ora 14.00.

La mare cautare sunt specializarile care, imediat dupa absolvire sau chiar in timpul anilor de studiu, ofera sanse mari de angajare si salarii cel putin decente, scrie evz.ro.

Concurenta pe locuri in 2011

Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davilla" din Bucuresti - 4 candidati pe loc.

Universitatea din Bucuresti
Facultatea de Administratie si Afaceri - 9,86 candidati pe loc,
Geografie - 7,35 candidati pe loc,
Limbi si Literaturi Straine - 7,23 candidati pe loc.

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi

Facultatea de Fizica si Sport - 5,7 candidati pe loc.

Batalia din aceasta sesiune se va da, la sfarsitul lunii, pentru cele 12.900 de locuri finantate de stat, la institutiile de invatamant superior de categoria I din Bucuresti, conform cifrelor de scolarizare pentru anul universitar 2012 - 2013.

Citeste si:
Universitățile vor decide singure modul în care își vor desfășura...
Universitățile din România...

Candidatii care nu obtin sau nu au o nota suficient de mare pentru buget au la dispozitie aproximativ 7.500 de locuri la taxa, la Universitatea Bucuresti (UB), Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB) si la Academia de Studii Economice (ASE).

Studentii admisi in anul I pe locurile cu taxa vor trebui sa scoata din buzunar sume care incep de la 2.500 de lei si pot ajunge la 6.000 de lei, in functie de facultatea aleasa. Cel mai mult vor plati bobocii la Medicina, unde taxa anuala este stabilita la 6.000 de lei si poate fi platita in trei transe.

Taxe anuale de scolarizare
Facultatea de Teologie Baptista: 2.500 lei;
ASE: 3.000 de lei;
Facultatea de Administratie si afaceri: 3.100 lei;
Facultatea de Geografie: 3.100 lei;
Facultatea de Drept: 3.300 lei;
Politehnica: 4.000 de lei.

Cum se va organiza admiterea la Universitatea Politehnica Bucuresti?

Citeste si:
De ce a renunțat Anisia Gafton la facultate: „Când vii în clasă...
De ce a renunțat Anisia...

Facultatile private sufera din cauza situatiei Bacalaureatului

Avand in vedere numarul mic de absolventi de liceu care au promovat bacalaureatul, expertii sunt de parere ca universitatile private sunt pe duca.

"Au luat Bac-ul cei mai buni, iar aia o sa se bata pe cele 64.000 de mii de locuri bugetate de la stat. Nu mai ramane nimic pentru fabricile de diplome ale particularilor", este de parere Stefan Vlaston, presedintele asociatiei EDU CER.

150 de mii de locuri sunt disponibile in facultatile din toata tara, dublu fata de numarul celor care au reusit sa promoveze Bacalaureatul din 2012


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.