Un sfert dintre romii din Romania sunt analfabeti, in vreme ce in Bulgaria doar 12% dintre romi nu stiu sa citeasca.

In Spania doar 9% dintre romi sunt analfabeti, iar in Italia cifra este de 16%. Informaţiile sunt cuprinse in raportul „Romii din Romania, Bulgaria, Italia şi Spania, intre incluziune sociala si migratie. Studiu comparativ”, coordonat de Fundatia Soros Romania

In ceea ce priveste migratia, 85,6% dintre romii bulgari si 67,6% dintre romii romani migrati in Italia au indicat gasirea unui loc de munca drept principalul motiv pentru plecarea din tara. Procente de peste 50% sunt intalnite si in cazul migrantilor romi in Spania. In intampinarea acestei nevoi, peste 60% dintre romii bulgari si romani din Spania au beneficiat de consiliere in vederea gasirii unui loc de munca.

Optiunile privind destinatia pentru romii din Bulgaria si Romania care doresc sa migreze sunt diferite. Romii din Romania prefera sa migreze in Spania (35%) sau Franta (21%). Romii bulgari manifesta o preferinta mai mare pentru Grecia (22%), urmata indeaproape de Spania (20%) si Germania (22%).

Corelat cu principalul motiv al migratiei, studiul identifica si diferente majore intre tarile analizate in ceea ce priveste somajul in randul romilor. Rata cea mai scazuta a somajului se inregistreaza in Spania cu 36,4%, urmata de Italia cu 37,3%, Romania cu 48,6% si Bulgaria cu 58,7%.

Peste 93% dintre copiii romi romani din Spania si 94% dintre copiii romilor bulgari aflati in aceeasi tara sunt cuprinsi in sistemul educational. O situatie similara se regaseste si in randul migrantilor romi romani si bulgari in Italia, unde procentele copiilor care urmeaza cursurile unei scoli sunt de 87%, respectiv 94%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.