Doua studii separate efectuate de oamenii de stiinta americani si suedezi au scos la iveala faptul ca sexul oral poate fi una din cauzele aparitiei cancerului bucal. Boala este produsa de un virus considerat raspunzator si de cancerul uterin. Rezultatele studiilor l-au determinat pe dentistul suedez Kerstin Rosenquist sa propuna eliminarea sexului oral din jocurile erotice.

Virusul "papilloma" a fost gasit ca fiind una din cauzele producerii cancerului bucal. Riscul infectarii cu acest virus e foarte mic, insa sansele cresc in cazul sexului oral. Concluzia a reiesit din doua studii separate, realizate de oamenii de stiinta de la universitatea americana Johns Hopkins si cei de la Facultatea de Odontologie din cadrul Universitatii Malmo din Suedia. Cercetatorii americani au realizat cercetari pe un numar de 1.670 de pacienti care sufereau de cancer bucal si pe 1.732 de oameni sanatosi.

Virusul "papilloma" a fost descoperit la un numar mic al bolnavilor de cancer. Virusul, in schimb, nu a fost identificat la oamenii sanatosi. Printre cei care aveau virusul, cea mai raspandita tulpina era cea care e identificata ca HPV16. Aceasta tulpina, care infecteaza in special femeile intre 18 si 25 de ani, a fost identificata in special la persoanele care au recunoscut ca practica sex oral.

"Ar trebui sa evitati sexul oral", a recomandat dentistul suedez Kerstin Rosenquist, care a participat la un studiu asemanator desfasurat la universitatea Malmo. Pe langa evitarea sexului oral, Rosenquist recomanda si vizitele regulate la dentist din moment ce simptomele cancerului bucal in faza incipienta sunt greu de identificat. Pentru a impiedica raspandirea tumorilor canceroase la glandele limfatice, cancerul trebuie depistat inca din fazele incipiente. Printre alti factori de risc se numara igiena orala proasta si dintii lipsa.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.