Fundatia Soros propune cateva metode de imbunatatire a situatiei copiilor ramasi acasa in urma migratiei parintilor.

Monitorizarea flexibila a copiilor ramasi acasa, in functie de necesitatile acestora, implicarea scolii in procesul de identificare a copiilor, semnarea unui contract educational cu unitatea de invatamant de catre persoana care va ingriji copilul, acestea sunt doar cateva dintre posibilele solutii pentru imbunatatirea situatiei copiilor ramasi acasa in urma migratiei parintilor.

La sfarsitul anului 2011, Directia Generala pentru Protectia Copiilor a identificat un numar de 83. 000 de copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Din numarul total, 3. 600 de copii beneficiaza de masuri de protectie speciala, cei mai multi aflandu-se in grija rudelor pana la gradul IV, ori in centre de plasament.

Raluca Popescu, sociolog, Daniela Gheorghe, psiholog, Ionel Oprea, adjunct Avocatul Poporului si George Roman, expert drepturile copilului au format echipa de experti. Acestea sunt cateva dintre recomandarile lor:

  • Asistentul social trebuie sa fie liant intre diferite institutii active in comunitate: gradinita, scoala, politie locala, inspectorate scolare, serviciu sanitar, alte servicii ale primariei, ONG-uri, companii, dar si actor activ in relatia cu persoana in ingrijirea careia ramane copilul.
  • Monitorizarea copiilor trebuie sa fie flexibila, in functie de necesitatile acestora (de la o luna la sase luni, sau ori de cate ori este necesar, si nu o data la trei luni conform reglementarilor actuale)

Cu privire la criteriile pe care ar trebui sa le indeplineasca persoana in grija careia raman copiii, expertii propun urmatoarele:
Asumarea in scris a responsabilitatii ingrijirii copilului, cu descrierea clara a atributiilor si institutiilor la care persoana nominalizata pentru ingrijirea minorului se va adresa, in functie de problemele intampinate
Semnarea unui contract educational cu scoala, asemenea celui prevazut de Legea Educatiei Nationale, la art. 86, al. 1, care sa prevada si numarul minim de intalniri cu profesorul sau dirigintele pe semestru
Evaluarea psihologica anterioara in ceea ce priveste abilitatile sale de ingrijire si echilibru emotional

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.