Social 1 Iulie 2012 11:33
Ministrul Culturi a dat dispozitiile necesare pentru a se opri prelevarea de ADN de la voievozii din familia Basarabilor.

Mormantul lui Vlaicu Voda, aflat la Biserica Domneasca din Curtea de Arges, a fost deschis joi, dupa aproape 700 de ani, evenimentul facand parte dintr-un proiect initiat de Ministerul Culturii ce are ca scop prelevarea de ADN in vederea stabilirii originii controversate a familiei Basarabilor.

Puiu Hasotti mentioneaza ca autorizatia obtinuta de cercetatorii care au efectuat deshumarea nu prevede prelevarea de ADN.

Domnitorii romani aveau origini ASIATICE?

"Autorizatia pentru cercetarea arheologica preventiva pentru Biserica Domneasca Curtea de Arges a fost obtinuta inaintea mandatului meu de ministru al Culturii si Patrimoniului National. Autorizatia nu stipuleaza prelevarea de probe ADN, ci doar «sapaturi arheologice preventive». Recoltarea de ADN din osemintele unui voievod, trebuia specificata in autorizatie", spune ministrul Culturii in comunicat.

"Poate ca pentru stiinta ar fi importanta prelevarea de ADN, dar, din respect pentru ceea ce au reprezentat domnitorii Tarii Romanesti, nu pot fi de acord cu prelevarea de ADN. Este important ca acesti domnitori au marcat istoria nationala si prea putin important daca au avut sau nu o ascendenta cumana. In calitate de ministru, am dat dispozitiile necesare pentru a se opri prelevarea de ADN si pentru a verifica cercetarea stiintifica in ansamblul ei", a adaugat acesta, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit initiatorului demersului, scopul urmarit este obtinerea ADN-ului unor reprezentanti ai primei dinastii feudale din Tara Romaneasca, cea a Basarabilor, pentru a se realiza o cercetare stiintifica asupra originii lor, scutita de subiectivism, care sa puna adevarul istoric in drepturile sale legitime, urmand a se stabili originea Basarabilor, despre care s-a spus ca ar fi slava, cumana sau valaha, romaneasca.

Proiectul prevede sapaturi la Biserica Domneasca din Curtea de Arges, probabil cel mai important loc din tara pentru epoca medievala timpurie, dar si in alte situri istorice, precum cele de la manastirile de la Cozia, unde este inmormantat Mircea cel Batran, care a domnit in perioada 1386 - 1418, Arnota, unde se afla ramasitele lui Matei Basarab (1632 - 1654), Manastirea Dealu de langa Targoviste, unde a fost ingropat capul lui Mihai Viteazul (1593 - 1601) si manastirea Curtea de Arges, unde este inmormantat Radu de la Afumati.

Citeste si:
Puiu Hasotti a demisionat din PNL
Puiu Hasotti a demisionat din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.