9AM.ro sarbatoreste cariera si contributiile artistice ale celui mai mare dirijor roman care a trait vreodata, Sergiu Celibidache.

Sergiu Celibidache s-a nascut pe 28 iunie 1912 la Roman, judetul Neamt.

In 1936 dupa ce studiaza tot ce poate studia in materie de muzica in Romania, el pleaca la Berlin pentru a studia la Academia de Muzica, la catedrele lui Walter Walter Gmeindl si Heinz Tiessen (compozitie), Fritz Stein (arta dirijatului).

Intre 1945 si 1952 a servit drept dirijor al Orchestrei Filarmonice din Berlin, timp in care a dirjiat peste 400 de concerte, impunandu-se ca o personalitate muzicala exceptionala.

In urmatorii ani este invitat cu regularitate la pupitrul unor renumite orchestre simfonice europene: Orchestra Radio din Stuttgart (Germania), Orchestra Nationala din Paris (Franta), Orchestra Simfonica Radio din Stockholm (Suedia).

In 1979 primeste functia de director muzical general al orasului München si de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oras. Sub conducerea sa, Filarmonica din München devine una din cele mai bune orchestre simfonice din lume.

Celibidache era recunoscut ca dirijor neintrecut a simfoniilor lui Anton Bruckner, precum si al impresionistilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel.

In cariera sa de compozitor, Sergiu Celibidache este autorul unui impresionant Requiem, a patru simfonii si al unui Concert pentru pian si orchestra, ramase in cea mai mare parte inedite.

Viata si personalitatea lui Sergiu Celibidache nu au fost uitate de romani.

In 2012, a avut loc primul festival numit dupa celebrul compozitor si dirijor. Primaria sectorului 6 al Capitalei a redenumit parcul Drumul Taberei dupa Sergiu Celibidache si statia de metrou care se va deschide in cartier peste cativa ani va purta acelasi nume.

In plus, Google a ales sa omagieze marele artist cu un logo realizat special pentru ziua in care se implinesc 100 de ani de la nasterea sa.


Sursa: google.ro

Citeste si:
Berlin: Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa reprezintă un...
Berlin: Reducerea livrărilor...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.