Cu ocazia Zilei Drapelului National, 9AM.ro va prezinta cateva detalii interesante si inedite despre Tricolorul Nostru.

1. Tricolorul ca simbol al natiunii romanesti a aparut la inceputul secolului al XIX-lea, scrie a1.ro. Astfel, cele trei culori au fost prezente pe drapelului rascoalei lui Tudor Vladimirescu, in cadrul careia li se atribuie pentru prima oara semnificatia: "Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Fratie (rosul sangelui)".

2. Tricolorul nostru se afla intr-o companie selecta. In intreaga lume mai exista doar opt drapele tricolore cu benzi verticale de culoare, fara stema: Belgia, Italia, Franta, Irlanda, Guinea, Mali, Coasta de Fildes si bineinteles Ciad.

3. Asemanarea cu drapelul Ciadului, care difera de drapelul romanesc doar prin nuanta usor mai inchisa a fasiei albastre (indigo, in loc de cobalt cum e la cel romanesc), a starnit discutii la nivel international: ambasada Ciadului de la Moscova a inaintat Organizatiei Natiunilor Unite un protest oficial, prin care cerea ca drapelul Romaniei sa nu mai fie arborat la ONU.

Protestul a fost respins, BBC citandu-l pe Ion Iliescu, presedintele Romaniei din acel an: "Tricolorul ne apartine si nu il vom schimba".

4.
Te-ai intrebat vreodata ce s-ar intampla daca dai foc drapelului in public? Absolut nimic. Pana in 2011, Codul Penal prevedea ca orice denigrare a simbolurilor nationale se poate pedepsi cu 3-6 luni de inchisoare, dar in acelasi an aceasta prevedere a fost eliminata din Cod.

5.Incepand cu secolul XIX, s-a inceput un proces de conservare al drapelelor militare si princiare. In 1919, colectia a fost transferata de la Arsenalul Armatei la Muzeul Militar. Colectia "Drapele si stindarde" a ajuns astazi sa cuprinda 10 826 de obiecte, fiind cea mai importanta de acest gen din tara.

Colectia cuprinde toate drapelele si stindardele armatei romane de la 1834 pana astazi.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

6. Trei culori pentru un tricolor, dar nu este atat de simplu precum: "rosu, galben si albastru". Legea nr. 75/1994 precizeaza ca fasiile drapelului national au culorile albastru cobalt, galben crom si rosu vermilion.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.